Treceți la conținutul principal

"Iubirea este esenţa vieţii"

Din cartea „Justinian”
Autor Bogdan Eduard
Editura Dacia, Cluj Napoca, 2006


După o viata întreagă în slujba lui Hristos, puteţi spune care este cea mai mare şi mai importantă virtute teologică?

Întrebarea este justificată, numai că nu există numai una, cea mai mare şi cea mai importantă virtute. Sunt mai multe. Pentru noi este învăţătura, lumina Evangheliei, adică cele trei mari învăţături teologice care vorbesc despre credinţă, speranţă şi iubire. Dar Sfânta Scriptură spune că, dintre toate, mai mare este iubirea. Iubirea este esenţa vieţii. Fără iubire, viata unui om este infernală. Iubirea nu este numai iubire trupeasca. Aceasta se numeşte eros. Iubirea sufletească se numeşte agapie. Erosul este iubirea acesta trupească, sfântă şi ea. Se discută mereu dacă iubirea dintre un bărbat şi o femeie este sau nu sfânta. Este. Mai ales daca ea nu este pătată de pofta şi plăcerile trupului. Acestea sunt numai o anexă. Un bărbat şi o femeie se iubesc ca îngerii din cer, abia după aceasta vin poftele şi plăcerile, care fac parte din acest eros. Iar iubirea sufletească este esenţa vieţii. Până iubeşti, Dumnezeu îţi iartă toate păcatele. Iubirea este sfântă şi greu s-o exprimi.
M-a întrebat odată, cineva, ce-i iubirea? Ei, bine, nu se poate explica. Iubirea se trăieşte, e esenţa vieţii. E ceva ce eu şi tu şi noi trăim când iubim. Nefericirea începe atunci când nu mai iubim nimic şi pe nimeni…atunci începe iadul. Eu mă rog lui Dumnezeu şi-i cer să nu mă părăsească să-mi pierd iubirea…Cel mai fericit dar de la Dumnezeu este dragostea. Darul cel mai fericit! Când iubeşti, nu te interesează că eşti sărac, că n-ai ce manca. Iubirea trupească trece mai apoi în cea sufletească, în iubirea supranaturală, când începi să-l iubeşti pe fratele tău ca pe un frate, nu din motive pământeşti. Când începi să iubeşti femeia ca pe femeie, o faci nu gândindu-te la trupul ei. Dumneata ştii că un bărbat, când o iubeşte pe prietena lui, pe iubita lui, nu se gândeşte niciodată la lucruri urâte şi necuviincioase. O femeie tânăra îl priveşte pe tânărul pe care-l iubeşte ca pe îngerul lui Dumnezeu. Se închină ca la o icoana în faţa iubitului, ca în faţa unui înger. Celelalte, pământeşti şi trupeşti, vin mai târziu, căci nu acestea sunt esenţiale. Acestea sunt o necesitate, instinctul sexual e implantat în noi pentru a se înmulţii neamul. Până atunci totul e sacru şi sfânt. Iar iubirea acesta a doua, agapie, este suprema iubire.
Ce-i duce pe unii tineri să-şi dăruiască viaţa lui Dumnezeu, să-şi închidă viaţa în mănăstiri? Dorul şi iubirea de Dumnezeu mai presus de orice. Ce-l face pe savant să-şi jertfească totul pentru activitatea lui? Dorul de progres, de desăvârşire, de a împinge viaţa înainte. Orice savant, orice profesor se închide într-o şcoală şi se dăruieşte creşterii unor copii. Un doctor se închide într-un spital tot din iubirea acesta dumnezeiască, din agapie. Aceasta este esenţa vieţii care ne îndeamnă mereu să facem drumul datoriei cu sfinţenie.

Bogdan Eduard in dialog cu Prea Sfintitul Justinian Chira episcopul Maramuresului si Satmarului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…