miercuri, 9 iulie 2008

Noi Sfinti Români

Trecerea în rândul sfinţilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care au avut loc astăzi, 8 iulie, la Reşedinţa Patriarhală din Capitală a fost aprobată trecerea în rândul sfinţilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina.

Domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521, Neagoe Basarab ocupă un loc însemnat în galeria personalităţilor istorice ale poporului român. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii româneşti, ‘Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie’. De asemenea, în timpul domniei sale s-a tiparit ‘Evangheliarul’ slavon al lui Macarie.

Dionisie cel Smerit sau Exiguus, trăitor în a doua jumătate a secolului al V-lea şi prima a secolului al VI-lea, a fost un cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică, după Sfântul Ioan Casian. Opera sa constă în primul rând dintr-un număr de traduceri patristice în limba latină, cuprinse într-o Antologie de texte. Dionisie cel Smerit a conceput şi numerotarea anilor începând de la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, numerotare care s-a răspândit în întreaga lume prin intermediul calendarelor iulian şi gregorian.

Iachint de Vicina este primul mitropolit al Ţării Româneşti. În timpul păstoririi sale, au fost întemeiate noi aşezări mănăstireşti şi sunt strânse legăturile duhovniceşti cu Patriarhia de Constantinopol.
Propunerea de canonizare a celor trei sfinţi români a fost făcută în cadrul şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei care s-a desfăşurat în data de 19 iunie a acestui an.
TRINITAS TV Data: 08 Iulie 2008
Sursa: Noi sfinţi Români

[edit] Praznuire: Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Ţării Româneşti (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc (la 1 septembrie) şi Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti, om de cultură isihastă şi prinţ al păcii (la 26 septembrie).

Niciun comentariu: