luni, 14 iulie 2008

Tabara crestina (1)


Am o mare bucurie :)
Şi doresc să o împărtăşesc, pentru ca bucuria să devină şi mai mare.
100 de copii din Târgu Lăpuş vor participa, in perioada 15 - 25 iulie 2008, la cea de-a IV-a ediţie a taberei creştine "Dragoste si prietenie", din Munţii Tibleşului. Tabăra este organizata de către parohia "Înălţarea Domnului" din Târgu Lăpuş, cu binecuvântarea Episcopiei Maramureşului si Sătmarului. Participanţii la aceasta tabăra sunt elevi ai Liceului Teoretic "Petru Rareş" si ai Grupului Şcolar din acelaşi oraş.

Despre scopul taberi, părintele Florin Stan, parohul Bisericii "Înălţarea Domnului" din Târgu Lăpuş, spune:

"Scopul taberei noastre este acela de a ne aprofunda cunoştinţele religioase in raport cu tema propusa, iar anul acesta avem ca si tema "Libertatea si responsabilitatea în concepţia creştina". De asemenea, dorim sa întărim comuniunea din Biserica, sa-i conştientizam pe participanţi de identitatea lor creştina, sa-i responsabilizam si sa oferim momente agreabile in spiritul credinţei creştine. Vom avea program de rugăciune, lectura din Sfânta Scriptura, concursuri, drumeţii, foc de tabăra si alte activitati practice".

Anul trecut am avut fericita ocazie sa particip si eu la aceasta tabara, alaturi de parintele Florin Stan si de un grup de oameni inimosi, minunati, format din profesori, cadre medicale si doua doamne deosebite, bucatarese.
La fel, si anul acesta foarte multi tineri doresc sa vina in tabara, pentru ca parintele ii priveste mereu cu ochi blanzi si le vorbeste cu multa dragoste. Dragostea de Hristos, care ii cheama pe tineri la rugaciune.

Locul de desfasurare al taberei a fost cabana Minghet, din Muntii Grosii Tiblesului.

Activitatile desfasurate anul trecut in tabara au fost prezenatate in revista taberei, revista realizata de elevi. Nu e o revista obişnuita, ci una foarte preţioasă. De ce e preţioasă? Pentru ca ne dezvăluie comori ascunse în sufletele tinerilor. Acum vă mai spun o bucurie, de care am aflat curând: revista a obţinut premiul întâi la „Concursul revistelor şcolare”.
Revista e tipărită cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, de către Parohia Ortodoxă “Înălţarea Domnului” şi Grupul Şcolar din Tg. Lăpuş.

Spicuiesc cate ceva din revista si va ofer si voua ocazia de a o descoperi
Activitati:

Programul şi activităţile propuse au fost alcătuite şi conduse de părintele Florin Stan în colaborare cu cadrele didactice care au participat. Acestea au avut menirea de a servi scopului taberei.
Activităţile s-au desfăşurat în mare parte pe grupe de 8 – 9 elevi, fiecare grupă având câte doi profesori coordonatori, elevii participând cu interes la aceste activităţi.
Cea mai importantă activitate a taberei a reprezentat-o prezentarea temei şi discuţiile pe marginea ei. Participanţii au căutat şi au găsit răspunsuri şi şi-au îmbogăţit cunoştinţele, au reuşit să se cunoască mai bine, să-şi dorească să găsească prieteni adevăraţi, iar în tabără să se comporte ca într-o familie.
Prezenţa la rugăciunea de dimineaţă şi de seară, la Sf. Liturghie sau cântările religioase au fost momente de înaltă trăire şi simţire creştină în aceste zile.
S-a acordat o atenţie deosebită şi altor activităţi în care elevii au fost antrenaţi răspunzând cu bucurie. Toate acestea au avut la bază jocul, ca parte integrantă a vieţii umane. A te juca înseamnă a trăi împreună. “A te juca” este o confruntare plăcută cu tine însuţi, cu ceilalţi, cu mediul înconjurător.
Dintre activităţile din această categorie amintim: drumeţia, activităţi sportive (volei, tenis, fotbal, badminton, rummy, şah, concursuri sportive), activităţi de profesionalizare (confecţionare de bisericuţe, împletituri, brăţări, pictarea de tricouri cu simboluri creştine şi cu fragmente sugestive din Sf. Scriptură – ( „Voi sunteţi prietenii Mei dacă faceţi ceea ce vă poruncesc!” ), activităţi cu caracter recreativ ( cântece, foc de tabără, jocuri diverse de cunoaştere, de mişcare, distractive, orientative) şi activităţi de autocunoaştere. Şapte elevi au fost „mici jurnalişti”, au fotografiat, au luat interviuri elevilor şi profesorilor pentru realizarea revistei taberei.

.
Au cuvantul:
“Ziua de 18 iulie a însemnat pentru mulţi elevi din clasa a VII-a şi a VIII-a o primă experienţă de convieţuire, încă de la plecarea din faţa Bisericii “Înălţarea Domnului” din Tg. Lăpuş.
Drumul ni s-a părut infinit, nerăbdători fiind să vedem cabana. În ciuda faptului că am mai fost şi anul trecut în tabără, aveam aceleaşi emoţii ca şi ceilalţi colegi. Am revenit din dorinţa de-a acumula mai multe cunoştinţe şi de a le consolida. Locul desfăşurării taberei a fost Cabana Minghet; de o frumuseţe extraordinară, înconjurată de brazi şi de aer curat. Activităţile s-au desfăşurat prin discuţii libere într-o atmosferă destinsă. Motto-ul zilei a fost: “ Pentru orice vreme să ai un prieten, iar fraţii să-ţi fie de folos la nevoie, că pentru acestea sunt făcuţi.”
După prezentarea activităţilor taberei, de către Pr. Stan Florin, din dărnicia căruia s-a putut organiza şi desfăşura tabăra, ne-am prezentat fiecare şi am aflat gândurile cu care am venit în tabără. Iată câteva dintr ele: “să-mi fac prieteni”, “să ne jucăm”, “să ne recreem”, “să ne distrăm”, “din curiozitate”...
A urmat împărţirea pe grupe, prezentarea animatorilor, după care a avut loc prezentarea temei pe grupul mare, unde ni s-a vorbit despre prietenie, plecând de la exemplul din Sf. Scriptură, II Regi 18,19,20. Am aflat definiţia prieteniei, pe ce se bazează o prietenie adevărată şi păcatele împotriva prieteniei.
Au urmat discuţiile pe grupurile mici, unde am analizat şi am discutat mai mult pe marginea textului. Seara ne-am reunit pe grupul mare, ne-am spus părerea despre tema zilei şi am tras concluziile legate de prietenie”
Şanta Ioana, clasa a IX-a C, Tg. Lăpuş
"Momentele de rugăciune s-au desfăşurat aproape de cabană, la marginea pădurii, în foişor. Icoana Maicii Domnului şi a Mântuitorului, Sfânta Cruce, sfeşnicele şi lumânările arzând, faptul că ne-am rugat şi am cântat pe rând la Strană, a făcut ca Rugăciunea de seara şi de dimineaţă să fie mai frumoasă, să aibă un rol foarte important în cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Bisericii.
Toţi copii au fost prezenţi cu trupul şi cu sufletul. Am învăţat şi câteva cântări frumoase prin care L-am slăvit pe Dumnezeu. Ne-am rugat înainte şi după fiecare masă, pentru că, prin rugăciune stăm de vorbă cu Dumnezeu, cu sfinţii şi cu îngerii.
În ziua de 20 iulie, când l-am sărbătorit pe Sfântul prooroc Ilie am participat toţi la Sfânta Liturghie”.
Man Gabriela, clasa a VII-a B, Tg. Lăpuş







Activitati sportive, practice si o multime de jocuri:

Cum a fost?

“Am venit în tabără din dorinţa de-a mă împrieteni cu mai mulţi copii.
Activităţiile au fost frumoase şi interesante, mi-au plăcut mult jocurile de echipă : fotbalul, voleiul dar şi celelalte rummy, moară, puzzle, şah. Mi-a plăcut concursul sportiv, cursa cu obstacole precum şi jocul „În căutarea comorii” din ultima zi. Am pornit în căutarea comorii, pe drum găsind numeroase indicii care erau protejate de personaje din poveşti. Am dovedit că suntem o echipă şi adevăraţi prieteni şi am reuşit. La final am găsit comoara care ne-a adus multă bucurie. Focul de tabără, care ne oferea lumină în fiecare seară, cu flăcările ce se înălţau spre cer a adus multă veselie în tabără.
Mi-aş dori să mai particip la o astfel de tabără, plec cu dorinţa de a fi mai bun, mai înţelegător cu ceilalţi, de a fi prieten cu Iisus Hristos şi sincer de a mă duce la Biserică în fiecare duminică şi de a asculta şi împlini cuvântul lui Dumnezeu".
Pop Ionuţ, cls. A VII- a B

5 comentarii:

matuşka Eufemia spunea...

este foarte bine ca ai adus in discutie acest subiect - tabere de vara organizate pentru copii nostrii credinciosi. in Grecia sint numeroase parohii (nu mai vorbesc despre episcopii sau mitropolii) care administreaza tabere de vara, unde merg copii din comunitatile ortodoxe. activitatile au si specific religios, se spun rugaciuni, sint adusi parinti imbunatatiti din Sfintul Munte Athos care vorbesc cu copiii si ii sfatuiesc, dar nu sint lasate la o parte si activitatile sportive, artistice sau de alt fel. sau mai exista si tabere de vara organizate linga manastiri. si partea buna este ca acesti copii pot participa la viata din manastire, invata ritualul liturgic si vad/inteleg ce inseamna sa traiesti intr-o manastire. ma bucur ca pe meleagurile unde traiesti a inflorit o floare. sper sa fie pilda si pentru alte comunitati ortodoxe!

Ramona spunea...

Cuvintele dumneavoastra calde imi sunt de mare folos.

Intr-adevar, sa-i dam slava lui Dumnezeu pentru aceasta.

Anul trecut, cand am fost pentru prima oara in tabara, nu stiam cum va fi, dar cand am realizat unde sunt si ce oameni minunati am intalnit, bucuria mea a fost mare. Ma gandesc ca Dumnezeu m-a dus acolo, sa vad aceasta (copii, muntele, oamenii si toate celelalte).
Copiilor le place foarte mult in tabara; acum va fi a patra editie si sunt din ce in ce mai multe cereri din partea lor, pentru inscriere in tabara.
Parintele e foarte iubit si apreciat de tineri.
Are o biblioteca imensa, care m-a coplesit (contine o multime de carti teologice, dar nu numai-de sociologie, psihologie...)si de fiecare data descopar carti noi :)

Sa dea Dumnezeu sa fie pilda si pentru alte comunitati ortodoxe, ca e mare nevoie sa-i ajutam pe acesti copilasi si sa fim cu totii alaturi de tinerii nostri dragi.

Natalia spunea...

Excelenta initiativa, Ramona! Domnul sa ii dea cele de folos parintelui sa duca mai departe, si inspiratie si putere si altora pentru a-i urma exemplul!

Ramona spunea...

Sa dea Dumnezeu, draga Natalia, sa fie cat mai multi tineri ajutati sa-L gaseasca si sa-l cunoasca pe Dumnezeu, sa iubeasca rugaciunea si sa aiba o tinerete curata ci frumoasa.

radu spunea...

Bun si frumos lucru... Sa-i tina Dumnezeu naravul Parintelui sa tot faca daca a tot a inceput :))