Treceți la conținutul principal

Eveniment editorial: N. Steinhardt – Opere complete

La aproape o suta de ani de la nasterea lui N. Steinhardt si la doua decenii de la moartea sa, Polirom editeaza împreuna cu Manastirea „Sfînta Ana” Rohia integrala operei carturarului.
• Seria de autor însumeaza operele lui Steinhardt, atît cele de dinaintea intrarii în monahism, cît si cele de dupa aceasta data, si cuprinde peste 20 de volume. • Noile editii, cartonate, îngrijite de specialisti în opera lui Steinhardt, vor beneficia de o prezentare grafica de exceptie si de studii introductive consistente.
Primele cinci volume ale noii serii se gasesc deja în librarii. Între acestea se numara tomul masiv de publicistica steinhardtiana interbelica intitulat Articole burgheze, editat de Viorica Niscov, dar si un CD audio distribuit împreuna cu volumul de predici îngrijit de Stefan Iloaie, Daruind vei dobîndi. Cuvinte de credinta, cu Predica la Duminica Ortodoxiei.
Seria de autor va cuprinde atît operele de tinerete (începînd cu articolele publicate în presa interbelica, cu volumul de debut din 1934, În genul… tinerilor, si cu teza de doctorat, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Léon Duguit, publicata în 1936), cît si operele publicate dupa 1964, cînd N. Steinhardt este eliberat din închisoare.

Prima lansare a seriei de autor
Miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea „Sfînta Ana” Rohia a lui N. Steinhardt, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare a gazduit prima lansare a noii serii de autor.
Nadajduim ca în acest fel oferim publicului larg imaginea completa si complexa a monahului Delarohia: criticul literar, eseistul, scriitorul, evreul convertit la crestinism ortodox, monahul carturar, ca un posibil – ba chiar un necesar – model de urmat pentru tineri, oameni de cultura, teologi si chiar crestini simpli, marturisea, în argumentul la noua editie a Jurnalului fericirii, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”, prin initiativa caruia a putut fi pus in practica proiectul integralei Steinhardt.
Articole burgheze
Editie îngrijita, adnotari, cronologie si indice de Viorica Niscov
Studiu introductiv de Nicolae Mecu
Steinhardt îsi continua în Revista „masacrul” din volumul de debut, semnând episodic tot „Antisthius” si parodiind acum stilul revistelor Criterion si Vremea, precum si pe Eugen Ionescu. „Ma întreb înca o data daca între Steinhardt cel de dupa 1964 si cel de pîna la 1947 exista o ruptura. Recitirea recenta a scrierilor de junete mi-a consolidat opinia de acum zece ani. Cel de-al doilea Steinhardt nu înseamna decît maturizarea fireasca a primului – sub impactul noilor experiente existentiale, culturale si spirituale prin care i-a fost dat sa treaca”, dupa cum observa Nicolae Mecu.Jurnalul fericirii
Argument de P.S. Justin Hodea Sigheteanul
Editie îngrijita, studiu introductiv, repere biobibliografice si indice de Virgil Bulat. Note de Virgil Bulat si Virgil Ciomos
Cu „Un dosar al memoriei arestate” de George Ardeleanu
„Jurnalul fericirii este în egala masura o opera de bilant existential (asemenea Luntrei lui Caron a lui Lucian Blaga), dar si una conturînd devenirea si cristalizarea unei constiinte – în toate componentele ei: teologica si morala, civica si politica, estetica etc.”, este de parere îngrijitorul noii editii.Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional
Critica operei lui Léon Duguit
Editie îngrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de Florian Roatis
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Addenda: Dreptul social
Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor în drept, ce apare acum întro noua editie, „este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt, si anume aceea de cercetator si gînditor avizat asupra problemelor juridice si politice”, apreciaza Florian Roatis.În genul... tinerilor
Editie îngrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de George Ardeleanu
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
În 1934, Steinhardt publica, sub pseudonimul Antisthius, volumul parodic În genul... tinerilor. Spectrul literaturii studiate este destul de vast: „nu numai literatura «noii generatii», ci si avangarda interbelica ori literatura stîngista de tip Petre Bellu sau Panait Istrati. Sunt parodiati nu numai autori si opere, ci si categorii, grupuri literare: titluri gen «Unui tanar de stanga-dreapta», «Unui tanar doctor», «Unei reviste de avangarda», «Unui autor de piese de teatru cu masse» vizeaza, în fapt, tot atîtea directii culturale sau ideologice”, cum remarca George Ardeleanu, îngrijitorul volumului.
„Fara a fi niste capodopere ale genului, parodiile de aici, în majoritate antigenerationiste, dar si antiavangardiste (e.g. cea la «Poemul invectiva» al lui Geo Bogza, intitulata «Balada celor trei smintiti si a altor multi pârliti») si antisocialiste (presa din Sarindar), conteaza, din perspectiva viitoarei opere, ca exercitiu de critica indirecta si de încalzire a moralistului/caracterologului, dar îndeosebi ca exercitiu de stil, prin care îsi face mâna viitorul maestru stapân pe o atât de ampla si policroma claviatura lingvistica”, subliniaza la rîndul sau Nicolae Mecu.


Daruind vei dobîndi
Cuvinte de credinta
Editie îngrijita, note, studiu introductiv si referinte critice de Stefan Iloaie
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Indici de Macarie Motogna
Contine CD audio
Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gîndirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o încununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist încrestinat în închisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures. „Predica sa, actuala si dinamica, vine din suflet si se rosteste prin intelect, este îmbibata în credinta si în încrederea în Hristos, dar foloseste si datele stiintei, se adapa din Sfânta Scriptura si curge spre cititorul stiut si nestiut. Totul pentru ca el, autorul, ne vrea crestini – adica «sa te faci fratele lui Hristos... sa te faci, tu, Hristos»”, observa pr. Stefan Iloaie, îngrijitorul editiei.

Colectivul redactional
Opera completa a lui N. Steinhardt va fi publicata sub îngrijirea unui colectiv redactional format din apropiati si specialisti în opera lui N. Steinhardt: universitarul George Ardeleanu, autorul unei stralucite lucrari de doctorat consacrate lui Steinhardt, Virgil Bulat, primul editor al Jurnalului fericirii (împreuna cu Virgil Ciomos), Florian Roatis, îngrijitor al mai multor inedite publicate în Caietele de la Rohia, pr. Stefan Iloaie, îngrijitorul volumului de omilii Daruind vei dobîndi. Cuvinte de credinta, consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si protos. Macarie Motogna, îngrijitor al seriei de autor din partea Manastirii „Sfînta Ana” Rohia.

Preluare de pe site-ul Manastirii Rohia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…