joi, 4 septembrie 2008

O zi la Muzeul Satului

Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei. Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc. Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă.
Pentru a se organiza acest muzeu s-au depus eforturi uriaşe şi datorită faptului că, în acele timpuri, un astfel de muzeu nu era deloc dorit de cei care se aflau la conducerea ţării. Argumentele prezentate de specialişti şi mai ales tematica expoziţiei care făcea din acest muzeu un unicat în Europa, au determinat autorităţile ca în final să atribuie muzeului nostru un teren de 12 ha, pe Dealul Florilor în jurul bisericuţei de lemn aflată deja pe această locaţie.




Biserica adusă din satul Chechiş în anul 1939, este datată 1630. Ultimele lucrări de restaurare au fost executate în 1990iar în 1998 a fost sfiinţită cu hramul Sf. Mucenic Gheorghe. Biserica este compusa din pridvor, pronaos, naos şi altar.
(Duminica se savarseste Sfanta Liturghie in biserica de lemn din Muzeul Satului)








Insotind un grup de vizitatori, am profitat de ocazie si am facut mai multe fotografii, dintre care le-am selectat pe acestea.

Va invit cu drag sa-l vizitati!

Ramona

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna, frumoase locuri. Tu ce mai faci?

Ramona spunea...

Bine, Cami, multumesc frumos de intrebare!
Ma pregatesc de scoala :)