Treceți la conținutul principal

Bucuria nu sta in natura lucrurilor, ci in vointa omului

Cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur catre cei lipsiti de credinta

Ceea ce urmăresc nu este numai să te scap de tristeţe, ci să-ti umplu sufletul de multă şi continuă bucurie. Este cu putinţă dacă vrei. Că bucuria nu atârnă de legile neînduplecate ale naturii, cu neputinţă de înfrânt şi de schimbat, ci de voinţa noastră liberă, pe care o putem mânui cu uşurinţă. Da, bucuria nu stă în natura lucrurilor, ci în voinţa omului.
Că este aşa, se vede de acolo că mulţi oameni cu alai in jurul lor, incarcati de slava si cinste îşi blestemă viaţa, pe când alţii, oameni de rând, necunoscuţi de nimeni, se socotesc mai fericiţi ca mulţi. Da, bucuria nu sta în natura lucrurilor, ci în voinţa omului. N-am să încetez să spun mereu! Nu mulţimea de păcate ne duce de obicei la deznădejde, ci lipsa credinţei din suflet. Din pricina asta Solomon n-a spus: Tot omul care ajunge în adâncul păcatelor se deznădăjduieşte, ci: “Cel lipsit de credinţă se deznădăjduieşte”. Numai cei lipsiţi de credinţă îşi pierd nădejdea când ajung în adâncul păcatelor, necredinţa nu-i lasă să se uite în sus la Dumnezeu şi să se întoarcă acolo de unde au căzut.

Din Cuvinte de nadejde celor fara de nadejde,
editura Sophia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.