sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Chipuri de monahi

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si mie mi-a placut filmuletul, de fapt imi place cum canta Divna si asa am gasit si filmul. Frumos!

Ramona spunea...

Da, Marilena, Divna canta minunat. I-a daruit Dumnezeu o voce uimitor de frumoasa pe care o foloseste spre lauda Sa. Intoarce darul Daruitorului...

Pe mine m-au impresionat mai mult fotografiile din filmulet.
Sunt impresionante. De fapt, ele vorbesc de la sine despre viata monahala...plina de liniste, seninatate, bucurie...
Fac parte din albumul"Chipuri de viata monahala" si sunt realizate de fotograful Dragos Lumpan la Manastirea Sihastria Putnei. Albumul inedit a fost lansat in decembrie 2006.

Cuvintele care au insotit prezentarea cartii:
"Un fotograf teolog poposeşte în mijlocul unor călugări. Străbate alături de ei Postul Mare şi se contaminează de bucuria lor de după Înviere. În acest răstimp iscodeşte, pătrunde în locurile unde muncesc, unde se roagă, unde mănâncă călugării… Şi totul cu discreţie, fără a jena şi fără a profana.
Reticenţi la început, cei pozaţi – monahii – sfârşesc prin a-şi desfăşura cât se poate de natural ceea ce fac ei în fiecare zi, nederanjaţi că cineva îi priveşte prin obiectiv.
Rezultatul? Un album de fotografii inedit. Nu cu ziduri vechi, cu alei înflorate, cu picturi bizantine, cu colecţii de muzeu. Ci un album cu şi despre monahi. Cu momente din viaţa lor pe care nu ni le putem decât vag imagina. Cu minunate frânturi dintr-o lume nu întru totul înţeleasă, dar care stârneşte semne de întrebare. Parte a universului unor oameni ca şi noi, dar care au înţeles să trăiască altfel decât pentru a poseda, a domina …
„Personajele” acestui album sunt tinerii monahi ai Mănăstirii Sihăstria Putnei, situată la doar câţiva kilometri de cunoscuta lavră ştefaniană.
Cu fiecare pagină dată se va contura o altă perspectivă asupra monahismului. Una luminoasă şi plină de bucurie. Spărgând clişee şi dărâmând prejudecăţi, dar fără a osândi pe cei ce le-au construit, lumea acestui album este până la urmă o invitaţie. Sau poate o provocare ... "