luni, 19 ianuarie 2009

Din nou despre "mirajul strainatatii"

Acum cateva zile, venind spre casa, o prietena mi-a povestit despre vecina ei de 17 ani, care dorea foarte mult sa mearga in strainatate, sa castige cat mai multi bani, si sa se intoarca "triumfatoare" acasa (nu asa fac aproape toti cei care pleaca, insa fara sa mai povesteasca sirul de umilinte la care au fost supusi?).
Prietenul ei, de 20 de ani, ii si gasise un loc de munca, deci mergea "la sigur". Fata era atat de entuziasmata, incat se gandea sa renunte la scoala pentru a-si cumpara "cate-n luna si in stele" (de fapt nu erau atata de mari pretentiile sale, dar erau destul de costisitoare-inele, genti, rochii din revistele de moda). Oricat au incercat parintii sa o opreasca, n-au reusit. Cea mai mare putere de convingere a avut-o prietenul ei si dorinta de a avea cat mai multi bani. Zis si facut.
A pornit in lumea mare "sa-si caute norocul", dar...dupa mai putin de o luna de zile s-a intors acasa si a zis: "voi spune tuturor, in gura mare, sa ma auda toata lumea si toti cei care doresc sa se lase de scoala: nu plecati, invatati si va terminati scoala!" Le-a spus si parintilor cat de greu i-a fost acolo: lucra la o batrana, cam senila si rea, care ii vorbea urat si careia trebuia sa-i schimbe scutecele...in fine, era "exploatarea omului de catre om", intr-un fel.
Acasa parintii aveau grija de ea si o iubeau asa cum doar un parinte stie sa-l iubeasca pe copilul sau! Iar acolo...
In fine, a venit de acolo cu o lectie invatata...iar cei care doresc pot invata din ea. Chiar nu-i nevoie sa faca cineva toate greselile din lume, ca sa invete din ele, e bine sa invatatm din greselile altora.
Acesta e un glas pe care l-am pus aici, sa il auda cat mai multi din cei care mai cred ca in strainatate umbla "cainii cu covrigi in coada" sau acolo "curge lapte si miere pe strazi"...
Nici la noi nu e asa, dar totusi...
Voi reveni asupra acestui subiect.

Va doresc o zi frumoasa si Bunul Dumnezeu sa va binecuvânteze.

Ramona
Trimiteți un comentariu