Treceți la conținutul principal

"Simt nevoia să beau"

Citind un articol, pe care vi-l recomand şi vouă (Ce nu li se spune adolescentilor despre bauturile alcoolice), mi-am amitit că în studenţie, un coleg îmi spunea că obişnuia, pe cand era adolescent, să meargă în vacanţa de vară în satul bunicilor. Acolo avea şi multe alte neamuri: veri, mătuşi, unchi, dar şi prieteni. Îi vizita pe toţi, mergea în fiecare zi la cineva şi, la fiecare casă, era servit cu prăjituri sau o gustare şi nelipsitul pahar de voie bună.
Se întâlneau doar o dată pe an şi era bine, frumos, era între neamuri, între prieteni...

În drum spre casă, în maşină, după un timp, îi spune tatălui său: mi-e sete, simt nevoia să beau un pahar cu ţuică. Auzindu-şi gândul spus cu voce tare, a rămas uimit. Nu avea obiceiul să bea; acasă, în familia lui nu se obişnuia. Tatăl său nu obişnuia să bea şi nici să meargă cu prietenii la un pahar. Atunci şi-a dat seama cum ajung oamenii dependenţi de băutură. Azi un pahar, mâine un pahar şi tot aşa, până când deja omul simte nevoia să bea, să-şi ia doza zilnică. Alcoolicii nu sunt cei care se îmbată o dată sau de două ori pe an, şi pe urmă cântă sau vorbesc mult, se ceartă ori se culcă (dar în timp pot deveni), ci cei care îşi iau în fiecare zi doza zilnică... care poate fi mai mare sau mai mică, cu toate manifestările ce decurg de aici. Treptat, se distrug fizic şi sufleteşte.

Vă mai recomand:
Ce este un alcoolic si cum poate fi el ajutat

Acoolismul un Carusel al negarii

Al-Anon Iaşi: Ghidul pentru familie :
-fragment-
Este mai uşor să găseşti o listă cu “nu-urile ” în a face faţă alcoolicului, fiind mai uşor să înţelegi de ce eşuezi decât să ştii de ce câştigi. Următoarea listă nu este completă, dar înseamnă un bun început.
*Nu îi ţine lecturi, moralizări, nu ocărî, nu învinovăţii, ameninţa, certa când e beat sau treaz, nu arunca băutura, nu iţi pierde firea şi nu acoperi consecinţele băutului. Te poţi simţi mai bine pe moment, dar situaţia se va înrăutăţi.
*Nu iţi pierde firea distrugându-te astfel pe tine şi orice posibilitate de ajutor.
*Nu lăsa anxietatea să te silească să faci pentru alcoolic ceea ce ar trebui să facă el pentru el însuşi.
*Nu accepta promisiunile, aceasta fiind doar o metodă de a amâna durerea. În acelaşi fel nu schimba angajamentele. Dacă aţi stabilit ceva ţine-te de acel ceva, nu te răzgândi.
*Nu permite alcoolicului să te mintă şi să accepţi acel lucru ca adevăr, făcând doar să încurajezi acest proces. Adevărul este uneori dureros, dar nu îl pierde.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să facă pe deşteptul cu tine, aceasta îi va scădea respectul pentru tine.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să profite de tine, pentru ca făcând asta poţi deveni un complice în evadarea de responsabilitate.


Desigur, există multe alte site-uri în care găsiţi informaţii şi ajutor. Acestea sunt doar câteva.

Doamne, ajuta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.