sâmbătă, 8 august 2009

"Simt nevoia să beau"

Citind un articol, pe care vi-l recomand şi vouă (Ce nu li se spune adolescentilor despre bauturile alcoolice), mi-am amitit că în studenţie, un coleg îmi spunea că obişnuia, pe cand era adolescent, să meargă în vacanţa de vară în satul bunicilor. Acolo avea şi multe alte neamuri: veri, mătuşi, unchi, dar şi prieteni. Îi vizita pe toţi, mergea în fiecare zi la cineva şi, la fiecare casă, era servit cu prăjituri sau o gustare şi nelipsitul pahar de voie bună.
Se întâlneau doar o dată pe an şi era bine, frumos, era între neamuri, între prieteni...

În drum spre casă, în maşină, după un timp, îi spune tatălui său: mi-e sete, simt nevoia să beau un pahar cu ţuică. Auzindu-şi gândul spus cu voce tare, a rămas uimit. Nu avea obiceiul să bea; acasă, în familia lui nu se obişnuia. Tatăl său nu obişnuia să bea şi nici să meargă cu prietenii la un pahar. Atunci şi-a dat seama cum ajung oamenii dependenţi de băutură. Azi un pahar, mâine un pahar şi tot aşa, până când deja omul simte nevoia să bea, să-şi ia doza zilnică. Alcoolicii nu sunt cei care se îmbată o dată sau de două ori pe an, şi pe urmă cântă sau vorbesc mult, se ceartă ori se culcă (dar în timp pot deveni), ci cei care îşi iau în fiecare zi doza zilnică... care poate fi mai mare sau mai mică, cu toate manifestările ce decurg de aici. Treptat, se distrug fizic şi sufleteşte.

Vă mai recomand:
Ce este un alcoolic si cum poate fi el ajutat

Acoolismul un Carusel al negarii

Al-Anon Iaşi: Ghidul pentru familie :
-fragment-
Este mai uşor să găseşti o listă cu “nu-urile ” în a face faţă alcoolicului, fiind mai uşor să înţelegi de ce eşuezi decât să ştii de ce câştigi. Următoarea listă nu este completă, dar înseamnă un bun început.
*Nu îi ţine lecturi, moralizări, nu ocărî, nu învinovăţii, ameninţa, certa când e beat sau treaz, nu arunca băutura, nu iţi pierde firea şi nu acoperi consecinţele băutului. Te poţi simţi mai bine pe moment, dar situaţia se va înrăutăţi.
*Nu iţi pierde firea distrugându-te astfel pe tine şi orice posibilitate de ajutor.
*Nu lăsa anxietatea să te silească să faci pentru alcoolic ceea ce ar trebui să facă el pentru el însuşi.
*Nu accepta promisiunile, aceasta fiind doar o metodă de a amâna durerea. În acelaşi fel nu schimba angajamentele. Dacă aţi stabilit ceva ţine-te de acel ceva, nu te răzgândi.
*Nu permite alcoolicului să te mintă şi să accepţi acel lucru ca adevăr, făcând doar să încurajezi acest proces. Adevărul este uneori dureros, dar nu îl pierde.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să facă pe deşteptul cu tine, aceasta îi va scădea respectul pentru tine.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să profite de tine, pentru ca făcând asta poţi deveni un complice în evadarea de responsabilitate.


Desigur, există multe alte site-uri în care găsiţi informaţii şi ajutor. Acestea sunt doar câteva.

Doamne, ajuta!

Niciun comentariu: