Treceți la conținutul principal

"Simt nevoia să beau"

Citind un articol, pe care vi-l recomand şi vouă (Ce nu li se spune adolescentilor despre bauturile alcoolice), mi-am amitit că în studenţie, un coleg îmi spunea că obişnuia, pe cand era adolescent, să meargă în vacanţa de vară în satul bunicilor. Acolo avea şi multe alte neamuri: veri, mătuşi, unchi, dar şi prieteni. Îi vizita pe toţi, mergea în fiecare zi la cineva şi, la fiecare casă, era servit cu prăjituri sau o gustare şi nelipsitul pahar de voie bună.
Se întâlneau doar o dată pe an şi era bine, frumos, era între neamuri, între prieteni...

În drum spre casă, în maşină, după un timp, îi spune tatălui său: mi-e sete, simt nevoia să beau un pahar cu ţuică. Auzindu-şi gândul spus cu voce tare, a rămas uimit. Nu avea obiceiul să bea; acasă, în familia lui nu se obişnuia. Tatăl său nu obişnuia să bea şi nici să meargă cu prietenii la un pahar. Atunci şi-a dat seama cum ajung oamenii dependenţi de băutură. Azi un pahar, mâine un pahar şi tot aşa, până când deja omul simte nevoia să bea, să-şi ia doza zilnică. Alcoolicii nu sunt cei care se îmbată o dată sau de două ori pe an, şi pe urmă cântă sau vorbesc mult, se ceartă ori se culcă (dar în timp pot deveni), ci cei care îşi iau în fiecare zi doza zilnică... care poate fi mai mare sau mai mică, cu toate manifestările ce decurg de aici. Treptat, se distrug fizic şi sufleteşte.

Vă mai recomand:
Ce este un alcoolic si cum poate fi el ajutat

Acoolismul un Carusel al negarii

Al-Anon Iaşi: Ghidul pentru familie :
-fragment-
Este mai uşor să găseşti o listă cu “nu-urile ” în a face faţă alcoolicului, fiind mai uşor să înţelegi de ce eşuezi decât să ştii de ce câştigi. Următoarea listă nu este completă, dar înseamnă un bun început.
*Nu îi ţine lecturi, moralizări, nu ocărî, nu învinovăţii, ameninţa, certa când e beat sau treaz, nu arunca băutura, nu iţi pierde firea şi nu acoperi consecinţele băutului. Te poţi simţi mai bine pe moment, dar situaţia se va înrăutăţi.
*Nu iţi pierde firea distrugându-te astfel pe tine şi orice posibilitate de ajutor.
*Nu lăsa anxietatea să te silească să faci pentru alcoolic ceea ce ar trebui să facă el pentru el însuşi.
*Nu accepta promisiunile, aceasta fiind doar o metodă de a amâna durerea. În acelaşi fel nu schimba angajamentele. Dacă aţi stabilit ceva ţine-te de acel ceva, nu te răzgândi.
*Nu permite alcoolicului să te mintă şi să accepţi acel lucru ca adevăr, făcând doar să încurajezi acest proces. Adevărul este uneori dureros, dar nu îl pierde.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să facă pe deşteptul cu tine, aceasta îi va scădea respectul pentru tine.
*Nu îl lăsa pe alcoolic să profite de tine, pentru ca făcând asta poţi deveni un complice în evadarea de responsabilitate.


Desigur, există multe alte site-uri în care găsiţi informaţii şi ajutor. Acestea sunt doar câteva.

Doamne, ajuta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…