Treceți la conținutul principal

Doza de "Om frumos":)

Acum câtiva ani mă duceam in America si avionul s-a oprit pentru o escala în Timişoara. Iar de acolo s-a urcat in Boeing-ul modern un sat întreg de babe, îmbrăcate în negru, ca dintr-un film de Kakoyannis, înfofolite, legate, grase, cu papornite, de parcă mergeau cu rata. În sinea mea, am gândit stanjenit ca asa se strica imaginea României in lume. Pe vremea aceea credeam ca imaginea e importanta, nu România.
Dupa ce am trecut Atlanticul si ne apropiam de destinaţie, cu o ora înainte, ni s-a dat sa completam niste formulare, destul de agresive, care te anchetau in toate dimensiunile tale de călător.
Am avut sentimentul ca tot avionul dădea teza la limba română. În starea aceasta de examen, m-am pomenit cu vreo cinci băbute lângă mine, care mi-au spus cinstit: "Scrie-ne si nouă, maică, aici, ca noi nu știm nimic!" Si astfel eu le întrebam din chestionar si ele îmi răspundeau din inima:
-Când te-ai născut, mama?...
-1877.
-Câti copii ai?
-11.
Si asa mi-am dat seama ca stăteam de vorba cu Independenţa României.
A început sa se clatine avionul. Avionul se clătina si la toti ne-a fost frica, inclusiv mie, asta cu imaginea României în lume. Mi-am pus centura, stewardesele au plecat si ele speriate. Babele, în schimb, stăteau lângă mine, ca si cum ar fi mers cu rata. Zic:
-Maica, stai jos, ca a început furtuna. E pericol sa ne prăbusim. Nu ti-e frica?
-Lasa, mama, răspunde băbuta, mi-am făcut o cruce, la Dumnezeu nu insist!... Ajunge.
In siguranta ei stateau doua mii de ani de crestinism. Iar eu, pe langa babuta, eram un puric.
Eu eram imaginea de azi a Romaniei in lume, iar ea era icoana neamului din totdeauna.
Băbuta m-a reincrestinat într-o fracțiune de secunda si, astfel, am văzut din nou Omul frumos.

(Dan Puric, Despre Omul frumos)

Comentarii

Sorin M. a spus…
Aici puteti vedea povestirile celor care s-au inscris pana acum in concurs. Poate nu va intereseaza premiile, bucurati-l insa pe Fabian!
Alina a spus…
Foarte frumos...

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.