marți, 27 octombrie 2009

Manastirea Dumbrava- un colt de rai pentru copii si varstnici

Îmi povestea, ieri, o prietenă cât de frumos a fost în călătoria făcută cu familia ei, în judeţul Alba, când, ajungând la o mânăstire de maici (îmi pare rău că nu am reţinut numele mănăstirii), au fost primiţi de maici şi serviţi cu ce aveau la îndemână. Ceva de mâncare aveau ei, adică ea şi soţul ei, dar au fost serviţi cu ceai, fursecuri de post şi suc. S-au rugat, şi când se pregăteau să plece spre maşină, maicile i-au oprit şi le-au dăruit 10 cutii cu fursecuri. Maicile spuneau că le-au lăsat nişte oameni şi ele nu au ce face cu atâtea cutii cu fursecuri.
Pornind din nou la drum, s-au oprit la o altă mânăstire, la Mănăstirea Dumbrava, atraşi de ceea ce se vedea în zare înspre locul acela. Ce au văzut acolo i-a umplut de uimire şi de bucurie. Au văzut o mulţime de copii plini de veselie care creşteau acolo, şi o mulţime de bătrâni. Totul în jur era frumos, curat şi li se părea că intră în altă lume.
S-au simţit datori să le dăruiască ceva, şi şi-au amintit de cele 10 cutii de fursecuri. Le-au adus din maşină şi le-au dăruit copiilor şi bătrânilor de acolo care le-au primit cu drag.

M-am bucurat mult să aflu că există un asemenea loc. Am căutat mai multe informaţii şi iată ce am găsit:

Centrul Maternal „Sfânta Veronica” de la Mân. Dumbrava
Într-o clădire noua, modernă, în anul 2006 părintele arhimandrit Vasile Crişan a luat iniţiativă adăpostirii temporare a mamelor care , însărcinate fiind, sau aflate cu copii mici, se confruntă cu situaţii de criză, neavând casă, sau fiind alungate de la casele lor. În cadrul Complexului social "Sf. Veronica” de la Mănăstirea Dumbrava a luat naştere astfel un centru care funcţionează cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al D.G.A.S.P.C. Alba şi care are capacitate de adăpostire pentru 6 cupluri de mame cu copii.

Casă de tip familial „Sf. Veronica” - mănăstirea Dumbrava
Începută în 1998 şi finalizată în 1999, Casă de Tip Familial „Sf. Veronica" Dumbrava este cronologic al doilea centru înfiinţat care foloseşte oficial personalitatea juridică a parohiei în organizarea activităţii de ocrotire a copiilor.
Desfăşurându-şi activitatea într-o casă modestă, achiziţionată în acest scop, sub îndrumarea atentă a preotului paroh Vasile Crişan şi a celor 6 educatoare, Casă de Tip Familial „Sf. Veronica” din cadrul mănăstirii Dumbrava oferă servicii sociale pentru 16 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani.
În anul 2001 sub patronajul direct al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia s-a inaugurat o noua clădire, modernă, cu mai multe utilităţi, situată în apropierea Mănăstirii Dumbrava. Între timp numărul copiilor a crescut la 25.
Acum aceşti copii au un cămin, o familie, cineva care să-i înveţe să iubească, să-i înveţe ce înseamnă viaţă, au o comunitate din care să facă parte. Nu mai sunt ai nimănui! Nu mai sunt „copii de la Casa de copii”! Sunt copiii normali care locuiesc într-o comunitate în care sunt bine integraţi.

Căminul pentru femei vârstnice Mănăstirea Dumbrava

Căminul pentru femei vârstnice Mănăstirea Dumbrava a fost înfiinţat în anul 2001, sub coordonarea părintelui Vasile Crişan având capacitatea de găzduire pentru 10 femei. Din anul 2006 părintele Teodor a mobilizat patronatul local, autorităţile judeţene şi mulţi creştini de suflet ai mănăstirii iar în 25 februarie 2008 a inaugurat o noua clădire frumoasă, aşezată într-un spaţiu pitoresc în apropierea mănăstirii Dumbrava, cu o capacitate pentru 50 de vârstnici, cel mai mare Centru de îngrijire pentru vârstnici, din Eparhia Alba Iuliei.
O parte dintre beneficiarii căminului se pot autogospodări însă alţii sunt imobilizaţi la pat şi au nevoie de ajutor.
Atmosferă din mânăstire reprezintă pentru beneficiarii Centrului un mediu potrivit în care îşi găsesc liniştea şi pacea sufletească, alături de părintele Teodor, de maici şi de ceilalţi preoţi slujitori.
Parteneri: Mănăstirea Dumbrava, DGASPC Alba şi Arhiepiscopia Ortodoxă Romană Alba Iulia.
Contact: Mănăstirea Dumbrava, loc. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba
Pr. Vasile Crişan, ţel. 0258876027, 0744639404

http://www.reîntregirea.ro/Social/AsezamintCE.html

și încă ceva:
Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir" este aşezată la intrarea în localitatea Dumbrava, jud. Albă. Accesul se face de la drumul european E81 între Alba Iulia-Cluj Napoca. Mănăstirea este numită de către localnici şi "mănăstirea fotbaliştilor" deoarece fotbaliştii naţionalei antrenaţi de Anghel Iordanescu au făcut importante donaţii pentru ridicarea sfântului lăcaş. Piatră de temelie a fost pusă la 26 oct. 1996 de către I. P. S. Andrei al Alba-Iuliei, la iniţiativa preotului paroh Crişan Teodor, actualmente arhimandritul Vasile, pe locul unde în anul 1703 a fost martirizat preotul Ioan, luptător împotrivă uniatiei, ars de viu într-o căpiţă de fân.
Mănăstirea este în formă de cetate, cu clopotniţa la intrare şi biserică în centru. Biserica păstrează stilul românesc tradiţional. Pictura bisericii este realizată de soţii Crişan în anul 2000 în stil bizantin. În biserică se găseşte o icoană a Maicii Domnului, găsită sub tencuiala bisericii din satul Dumbrava, ascunsă de credincioşi din cauza prigoanei religioase din trecut.

Ramona

4 comentarii:

Dana spunea...

Ce frumos! Asemenea vesti, despre asemenea oameni precum parintele Vasile Crisan de la Dumbrava ne incurajeaza si ne imping si pe noi de la spate. Doamne ajuta!

Ramona spunea...

Da. Sper sa ajung si eu acolo, intr-o zi, cu ajutorul Domnului.

Unknown spunea...

SI EU VREAU SA MERG CAT DE CURAND !

Ramona spunea...

Sa va ajute Domnul!