Treceți la conținutul principal

Minunate sunt lucrurile Tale, Doamne!

Din Nervozitatea- cauze, manifestări, remedii duhovniceşti,
Dr. Dimitri Aleksandrovici Avdeev
Ed. Sophia, Bucureşti, 2003

În mod tradițional se consideră că majoritatea bolilor psihice sunt incurabile. Această afirmaţie privește mai ales psihozele grave, bolile degenerativ-distrofice ale scoarței cerebrale, formele congenitale de handicap mintal ș.a.m.d. Însă mila lui Dumnezeu față de oameni face minuni şi legile firii dau înapoi. Iată câteva exemple.
Cu vreo cinci ani în urmă, am văzut în biserică o femeie cu un copil în brațe. Figura copilului avea trăsături cunoscute oricărui medic. În atare situații diagnosticul este, cum se spune, scris pe față. De obicei el sună ca o condamnare. Boala Down: o maladie congenitala care produce, printre altele, retard mintal major și trăsături faciale caracteristice (mongoloide).
În duminica următoare am remarcat-o iarăși pe fetiță, iar apoi am văzut-o mereu la slujbe. Copilul (avea 3-4 ani) era mereu împărtășit cu Sfintele lui Hristos Taine. O dată cu mutarea, din interes de serviciu, în alt oraș, am pierdut-o din vedere pe "pacienta" mea- dar iată că într-o vară, după ce s-au scurs patru ani, am văzut-o din nou. Micuța se întorcea cu mama ei de la vecernie. Fața ei era zâmbitoare și atât de frumoasă! Era greu de recunoscut în ea un "invalid condamnat". Numai un specialist putea distinge urme ale bolii. Să te ocrotească Dumnezeu, copil drag!

Iată încă un exemplu cât se poate de grăitor, descris în broșura "Când se îmbolnăvesc copiii". Autorul ei este preotul și totodată medicul p. Alexie Graciov.
"Cu doi ani şi jumătate în urmă a venit la mine să se spovedească o fetiță bolnavă, de doisprezece ani, din casa de copii. Nu putea să lege două cuvinte, se învârtea ca un titirez. Expresia anormală din ochii ei, grimasele pe care le făcea mereu vorbeau despre handicapul ei. Şi iată că fetița a început să se spovedească și să se împărtășească în fiecare duminică.
După un an a început să simtă nevoia descoperii gândurilor (cine se roagă şi se spovedeşte des știe ce este asta). A început să ducă o viața duhovnicească de o trezvie pe care nici nu o pot bănui mulți oameni care se socot profund credincioși și îmbisericiţi. A început să se roage cu rugăciunea lui Iisus ("Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătoasa"), să se lupte cu momelile vrăjmașului, să ierte jignirile, să rabde totul. În câteva luni a învățat să citească şi să scrie, au dispărut toate semnele debilității mintale, pe fața ei s-a întipărit pecetea duhovniciei. Tot ce spunea şi făcea era pătruns de simțire și dreaptă socotință..."
Sursa foto Praying / Молитва

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.