Treceți la conținutul principal

Privelistea nedreptatilor lumii acesteia nu trebuie sa ne descurajeze

Când auziti zicându-se ca biserica aceea “a apus”, ca o alta este în “deriva” ca una este prada relelor fara leac, ca aceasta are pastor nevrednic, cealalta drept conducator un om îndoielnic, mâhniti-va…

Caci nu se pot suferi asemenea lucruri fara îndurerare. Mâhniti-va, dar puneti întristarii liman, în împrejurarile când noi însine ne aflam în greseala – si avem socoteli de dat nu-i nici de trebuinta si nici întelept, ci foarte stricator, sa ne mâhnim, cu o tulburare prea mare. Cu atât mai mult, sa ne lasam descurajati si doborâti din pricina greselilor savârsite de altii.

Ca sa întemeiez împotrivirea la aceasta tristete ticaloasa si nepotrivita, iata ce va sfatuiesc sa mai faceti.

Când auziti vorbindu-se despre mizeriile zilei, departati-va repede de aceste gânduri, cât mai degraba, la gândul zilei groaznice a judecatii, închipuiti-va în voi însiva tribunalul cel grozav, judecatorul cel ce nu poate fi cumparat, prapastia pedepselor, întunericul în care nu razbate nici o lumina, întunecimea din afara, viermele otravit, lanturile ce nu se pot sfarâma, scrâsnirea dintilor, gemetele neîntrerupte…

Judecatorul care va judeca atunci n-are trebuinta nici de învinuitori, nici de martori, nici de aratari, nici de dovezi; el aduce la lumina, sub privirea pacatosilor, toate lucrurile, asa cum au fost savârsite. Atunci nu va fi nimeni care sa apere pe cel învinuit si sa-l smulga de la pedeapsa, nici tata, nici fiu, nici fiica, nici mama, nici ruda, nici vecin, nici prieten, nici aparator.

Netrebnice darurile de bani, atotputernicia bogatiei, slava puterii. Totul va fi împrastiat ca pulberea scuturata de pe talpa. Singur, judecat potrivit faptelor, omul va astepta hotarârea de iertare sau de osândire.

Nimeni atunci nu va fi judecat pentru pacatele altuia, ci fiecare pentru ale sale. Adunati toate aceste privelisti, stârniti în voi temerea de judecata, faceti din ea un zagaz împotriva mâhnirilor diavolesti care-s ruina sufletului.

Sf. Ioan Gura de Aur

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.