marți, 9 februarie 2010

Un cuvânt despre duhovnic

Scumpa mea Măicuţă, aş vrea să spuneţi un cuvânt despre duhovnic, despre legătura dintre duhovnic şi fiul duhovnicesc. Cât de strânsă trebuie să fie? Am auzit un cuvânt la predică: oamenii nu vor să se lase în mâinile lui Dumnezeu, nu se lasă modelaţi de duhovnic. De atunci mă gândesc că sunt şi eu aşa, mi-am dat seama că nu pot să mă las modelată de duhovnic, deşi asta caut de foarte multă vreme. Nu ştiu ce este cu mine, parcă mă doare sufletul de atâtea întrebări. Nu am ascuns nimic la Spovedanie. Atunci când duhovnicul îşi face griji pentru mine, mie mi se pare prea mult, pentru că văd neputinţa asta a mea, că nu îmi fac canonul tot timpul şi-l supăr. Cum să învăţ să-l respect mai mult, să am deplină încredere în duhovnic? E atât de greu pentru mine. Îmi dau seama ce dificil e de exprimat ceea ce simţi. O fi durerea aceea (transformarea) de care citeam eu pe site?
Vă mulţumesc din suflet şi abia aştept un răspuns!

D.
***
Draga mea D.

Legătura cu părintele Duhovnic e o legătură de viaţă în Hristos! Numai întrucât eşti în Hristos şi te menţii acolo îţi este părintele Părinte. Şi numai întrucât duhovnicul este în Hristos şi se menţine acolo îţi este Părinte! Şi intrarea se face prin Sfintele Taine şi rămânerea, menţinerea, se face prin rugăciune!
Părintele se roagă pentru tine şi tu să te rogi pentru el şi să spui: "Doamne, pentru rugăciunile părintelui meu, te rog ajută-mă să fac asta şi asta şi asta!".
Mai ales la canon. Să ceri de la Domnul să-ţi dea putere, pentru rugăciunile părintelui să faci canonul!
Atunci te vei naşte mai profund în Domnul şi tot mai profund îţi va fi părintele părinte!

A te lăsa modelată de duhovnic însemnă a te încrede în rugăciunile lui şi a te ruga pentru el şi a-l asculta cu rugăciune!

A te lăsa modelată de Dumnezeu înseamnă a primi toate evenimentele vieţii ca pe nişte locuri de întâlnire cu Domnul şi a le primi ca din Sfântul Potir! Să consideri că nu ţi se cuvine nimic, nici bine, nici rău, ci că totul e dar! Vei descoperi atunci aspecte nebănuite ale evenimentelor tale! Mută centrul atenţiei de la eveniment la Domnul! Ce vrei să-mi spui, Doamne? Ce mă înveţi acum? Ce puteri îmi oferi acum?

Curaj!
Domnul să lucreze aceste cuvinte în duhul tău ca să poţi primi răspunsul pe care îl cauţi!

Cu dragoste în Domnul,

M. Siluana
Trimiteți un comentariu