Treceți la conținutul principal

Ce să fac să-L cunosc pe Domnul, să-L simt, să-L întâlnesc acum și aici?

Pr. Rafail Noica

În primul rând întreabă-L pe El lucrul acesta, acum și aici! Și continuă așa. Iar restul între tine și duhovnic fiindcă fiecare om e o altă călătorie. Când te duci la duhovnic continuă-ți dialogul cu Dumnezeu. Începe-l acum și aici. Și continuă… Și când te duci la duhovnic, spune: „Doamne, eu pe tine Te întreb că omul nu știe, omul nu poate”. Zice psalmul: „Au mântui-va omul?”. Cruță-l pe duhovnic că e om ca și tine, are neputințe și se poate epuiza până acolo unde nu mai are ce să-ți dea… decât, poate, o bătaie bună… Dar cere Domnului să-ți grăiască prin duhovnic și cere-I Domnului și cu ce cuvânt să deschizi dialogul, prin duhovnic, cu Dumnezeu. Și fii gata să primești răspunsul. Pândește acea primă mișcare, acel prim cuvânt și pecetluiește-l cu: „Blagoslovește, părinte!”. Apoi continuă dialogul cu Dumnezeu și zi: „Mulțumesc, Doamne!” sau „Mulțumesc, Doamne, dar vezi că nu am înțeles nimic…”.
Dacă întrebi pe duhovnic intri într-un dialog omenesc cu omul. Or, ți-am spus că duhovnicul poate să nu știe că Dumnezeu vorbește prin el și nu știe cuvântul care i se dă. De aceea, continuă dialogul cu Dumnezeu.

Răspunsuri la întrebări din conferința susținută de ierom. Rafail Noica "Cuvântul proorocesc și experiența harului" - Alba Iulia, 14 noi.2007

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.