luni, 19 iulie 2010

Ce să fac să-L cunosc pe Domnul, să-L simt, să-L întâlnesc acum și aici?

Pr. Rafail Noica

În primul rând întreabă-L pe El lucrul acesta, acum și aici! Și continuă așa. Iar restul între tine și duhovnic fiindcă fiecare om e o altă călătorie. Când te duci la duhovnic continuă-ți dialogul cu Dumnezeu. Începe-l acum și aici. Și continuă… Și când te duci la duhovnic, spune: „Doamne, eu pe tine Te întreb că omul nu știe, omul nu poate”. Zice psalmul: „Au mântui-va omul?”. Cruță-l pe duhovnic că e om ca și tine, are neputințe și se poate epuiza până acolo unde nu mai are ce să-ți dea… decât, poate, o bătaie bună… Dar cere Domnului să-ți grăiască prin duhovnic și cere-I Domnului și cu ce cuvânt să deschizi dialogul, prin duhovnic, cu Dumnezeu. Și fii gata să primești răspunsul. Pândește acea primă mișcare, acel prim cuvânt și pecetluiește-l cu: „Blagoslovește, părinte!”. Apoi continuă dialogul cu Dumnezeu și zi: „Mulțumesc, Doamne!” sau „Mulțumesc, Doamne, dar vezi că nu am înțeles nimic…”.
Dacă întrebi pe duhovnic intri într-un dialog omenesc cu omul. Or, ți-am spus că duhovnicul poate să nu știe că Dumnezeu vorbește prin el și nu știe cuvântul care i se dă. De aceea, continuă dialogul cu Dumnezeu.

Răspunsuri la întrebări din conferința susținută de ierom. Rafail Noica "Cuvântul proorocesc și experiența harului" - Alba Iulia, 14 noi.2007

Niciun comentariu: