Treceți la conținutul principal

Farmacia Domnului: coacăzele negre

Coacăzele negre au o valoare nutritivă foarte mare. Conţin multă vitamina C, mai stabilă decât în alte fructe, rezistând astfel la căldură şi oxidare. De aceea şi în produsele obţinute din coacăze (suc, sirop, vin), ea se păstrează în proporţie de 80-90%. Conţin şi vitamina P, mult mangan, magneziu şi fier, dar şi alte săruri minerale.

Coacăzele negre revitalizează organismul, sunt tonice şi remineralizante, de aceea combat anemia şi măresc imunitatea.
Sunt diuretice, depurative, decongestionante hepatic, foarte bune detoxifiante pentru că facilitează digestia, stimulează activitatea ficatului, pancreasului, splinei şi rinichilor.

Pectina, taninul şi sărurile de potasiu pe care le conţin au acţiune antiinflamatoare, reduc procesul de putrefacţie şi măresc diureza, iar manganul reglează activitatea unor hormoni, participă la formarea sângelui şi activează sistemul nervos central.

Măresc acuitatea vizuală şi sunt foarte bune în oboseala ochilor şi miopie.

În surmenaj şi oboseală acută se recomandă o cură de coacăze negre consumate zilnic, timp de două săptămâni.

Siropul este folosit pentru tuse, laringite, iar ceaiul din frunze pentru hipertensiune, ateroscleroză sau afecţiuni renale.
Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 42 - iulie 2010

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.