Treceți la conținutul principal

La Nicula

Pelerinaj la Nicula, prin ochii mamei meleMama a mers la Nicula, de hramul sfintei manastiri Nicula, Adormirea Maicii Domnului. Crediciosii merg tot timpul anului la manastirea Nicula, dar de hram merg zeci de mii de oameni. M-a chemat si pe mine, dar n-am mers si mi-a parut rau a doua zi...
A ajuns putin dupa pranz si deja era adunata acolo o multime mare de oameni, ceea ce era impresionant. Oamenii erau asezati pe iarba, pe dealul in forma de amfiteatru, un amfiteatru natural, suportand arsita soarelui. Multe dintre femei aveau buchete de busuioc in mana.
Si-a gasit un loc langa un brad care a protejat-o de caldura soarelui si s-a odihnit un pic dupa drumul lung si obositor, pe care insa l-a facut cu drag si dor de Maica Domnului. Au venit de sambata randuri de credinciosi, pe jos, cantand imnuri de slava în cinstea Fecioarei Maria. Când soseau la mânăstire, înconjurau biserica de lemn cântând pricesne si multumind Maicii Domnului ca au ajuns cu bine la ea.
O, Maicuta sfântă
Cu drag am venit
La Nicula-n codru
In locul sfintit.
Am venit Măicuță
Sa te mai vedem
Sa-ti spunem necazul
Care-l mai avem.
Erau si mulți tineri, si multe familii cu copii, erau, de fapt, oameni de toate vârstele.
Mama a vazut o familie cu copilași mici, doi frați gemeni, sub un anișor, care stăteau cuminți acolo, sub acoperământul Maicii Domnului, înconjurați de dragostea părinților.
Clopotele au impresionat-o foarte mult, sase clopote trase de tineri, care sunau de parca erau la « Liturghia îngerească »-după cum spune mama.
Căldura soarelui nu a fost un impediment pentru credincioși. Au stat ore în sir sa se închine la icoana Maicii Domnului, fără sa se înghesuie, ci cu răbdare si-au așteptat rândul sa sărute cu evlavie icoana.
Icoana a fost împodobită cu o coroana mare de flori albe, cum mama nu mai văzuse, răspândind în jur miros de mir pe care l-a simțit pana dimineața.La Taina Sf. Maslu au venit câțiva nori si au tinut umbra pelerinilor. Dar norii erau numai acolo, deasupra lor, iar după săvârșirea Sfântului Maslu, s-au risipit. Un cuvânt de folos a spus P.S. Episcop Vasile Somesanu, si un fragment am ascultat si eu prin telefon...
S-a cantat prohodul Maicii Domnului si noaptea toti oamenii adunati au tinut lumânări aprinse în mâini si au cantat pricesne pana târziu, spre dimineață.A doua zi, duminica, au întâmpinat cum se cuvine Sfânta Liturghie.

Am gasit pozele (hram 2010) pe siteul manasirii si va recomand sa îl vizitati si voi.
web: www.manastireanicula.ro
email: manastireanicula@yahoo.com

PS. Nu, la tv nu am vazut nimic din toate astea...decât momentul în care se împărțeau sarmalele din agapa creștină...!

Comentarii

Loredana a spus…
Asa e intotdeauna la Tv. Transmit doar partile care fac raiting nu cele ziditoare de suflet.
Ramona a spus…
chestia e ca tv nu mai face rating din nimic, nici macar din evenimentele pe care le prezinta cu partinire, din orice domeniu ar fi, legate de orice tema.
am ezitat sa pun PS-ul, dar mama se astepta sa vada si la tv o secventa cu multimea impresionanta care se ruga din inima Maicii Domnului si s-a mirat foarte ca n-a vazut asa ceva...
in fine.

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.