luni, 16 august 2010

La Nicula

Pelerinaj la Nicula, prin ochii mamei meleMama a mers la Nicula, de hramul sfintei manastiri Nicula, Adormirea Maicii Domnului. Crediciosii merg tot timpul anului la manastirea Nicula, dar de hram merg zeci de mii de oameni. M-a chemat si pe mine, dar n-am mers si mi-a parut rau a doua zi...
A ajuns putin dupa pranz si deja era adunata acolo o multime mare de oameni, ceea ce era impresionant. Oamenii erau asezati pe iarba, pe dealul in forma de amfiteatru, un amfiteatru natural, suportand arsita soarelui. Multe dintre femei aveau buchete de busuioc in mana.
Si-a gasit un loc langa un brad care a protejat-o de caldura soarelui si s-a odihnit un pic dupa drumul lung si obositor, pe care insa l-a facut cu drag si dor de Maica Domnului. Au venit de sambata randuri de credinciosi, pe jos, cantand imnuri de slava în cinstea Fecioarei Maria. Când soseau la mânăstire, înconjurau biserica de lemn cântând pricesne si multumind Maicii Domnului ca au ajuns cu bine la ea.
O, Maicuta sfântă
Cu drag am venit
La Nicula-n codru
In locul sfintit.
Am venit Măicuță
Sa te mai vedem
Sa-ti spunem necazul
Care-l mai avem.
Erau si mulți tineri, si multe familii cu copii, erau, de fapt, oameni de toate vârstele.
Mama a vazut o familie cu copilași mici, doi frați gemeni, sub un anișor, care stăteau cuminți acolo, sub acoperământul Maicii Domnului, înconjurați de dragostea părinților.
Clopotele au impresionat-o foarte mult, sase clopote trase de tineri, care sunau de parca erau la « Liturghia îngerească »-după cum spune mama.
Căldura soarelui nu a fost un impediment pentru credincioși. Au stat ore în sir sa se închine la icoana Maicii Domnului, fără sa se înghesuie, ci cu răbdare si-au așteptat rândul sa sărute cu evlavie icoana.
Icoana a fost împodobită cu o coroana mare de flori albe, cum mama nu mai văzuse, răspândind în jur miros de mir pe care l-a simțit pana dimineața.La Taina Sf. Maslu au venit câțiva nori si au tinut umbra pelerinilor. Dar norii erau numai acolo, deasupra lor, iar după săvârșirea Sfântului Maslu, s-au risipit. Un cuvânt de folos a spus P.S. Episcop Vasile Somesanu, si un fragment am ascultat si eu prin telefon...
S-a cantat prohodul Maicii Domnului si noaptea toti oamenii adunati au tinut lumânări aprinse în mâini si au cantat pricesne pana târziu, spre dimineață.A doua zi, duminica, au întâmpinat cum se cuvine Sfânta Liturghie.

Am gasit pozele (hram 2010) pe siteul manasirii si va recomand sa îl vizitati si voi.
web: www.manastireanicula.ro
email: manastireanicula@yahoo.com

PS. Nu, la tv nu am vazut nimic din toate astea...decât momentul în care se împărțeau sarmalele din agapa creștină...!

2 comentarii:

Loredana spunea...

Asa e intotdeauna la Tv. Transmit doar partile care fac raiting nu cele ziditoare de suflet.

Ramona spunea...

chestia e ca tv nu mai face rating din nimic, nici macar din evenimentele pe care le prezinta cu partinire, din orice domeniu ar fi, legate de orice tema.
am ezitat sa pun PS-ul, dar mama se astepta sa vada si la tv o secventa cu multimea impresionanta care se ruga din inima Maicii Domnului si s-a mirat foarte ca n-a vazut asa ceva...
in fine.