miercuri, 1 septembrie 2010

Dependenta afectiva

 A te regasi pe tine insuti sau ”Pe mine mie reda-ma”


Fragmente- in  traducere personala- de pe un blog foarte bun


”Anularea totala de tine insuti intr-o poveste de iubire, in alta persoana, are un nume: dependenta afectiva. Aceasta este o tulburare psihologica adevarata care seamana foarte mult cu dependenta de droguri, de tutun sau alcool”./ L'annullamento totale di se stessi in una storia, in un'altra persona, ha un nome: dipendenza affettiva. Essa è un disturbo psicologico vero e proprio al pari della dipendenza da droghe o da fumo o alcol.

Cine este dependent de relatii cauta sa mareasca mereu „doza” de celalalt, de timp petrecut cu el, de prezenta lui. Absenta celuilalt e perceputa ca insuportabila, si are senzatia ca exista doar cand  este celalalt... are nevoie de manifestari continue si tangibile. Necesitatea de a mari doza face ca perechea sa se inchida fata de restul lumii. Totul se inchide fata de exterior, chiar si activitatile normale, de fiecare zi, sunt modificate, celalalt devine singura ratiune de a fi. ”/La dose - chi è dipendente cerca dosi sempre maggiori dell'altro, del tempo da spendere con lui, della sua presenza. L'assenza dell'altro è percepita come insopportabile, si ha la sensazione di esistere solo quando c'è l'altro e non basta il suo pensiero a rassicurarlo, ha bisogno di manifestazioni continue e tangibili. La necessità di aumentare la dose fa chiudere la coppia al resto del mondo. Tutto viene chiuso "fuori", persino le normali attività quotidiane sono trascurate, l'latro è l'unica ragione di vita.
 ( http://ri-trovarsi.myblog.it/archive/2010/04/13/dipendenza-affettiva.html  )

”Este important sa simtim si sa exprimam propriile emotii pentru a fi cu adevarat autentici, si, prin urmare, asertivi in comunicarea propriilor nevoi ”./...sia importante imparare a sentire ed esprimere le proprie emozioni per essere veramente autentici e quindi assertivi nel comunicare i propri bisogni.

”Printre abilitatile care ne pot face asertivi, este importanta aceea de a stii sa gestionezi furia”./Tra le abilità che possono renderci assertivi è importante quella di saper gestire la rabbia.

(http://ri-trovarsi.myblog.it/index-4.html)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Absenta celuilalt e perceputa ca insuportabila, si are senzatia ca exista doar cand este celalalt... are nevoie de manifestari continue si tangibile. Necesitatea de a mari doza face ca perechea sa se inchida fata de restul lumii.

Este ceva firesc, totusi, sa vrei sa fi cu persoana iubita.

Nefirescul vine atunci cand aceasta se manifesta printr-o inchidere fata de ceilalti, printr-o lipsa de prezenta, o izolare datorita creeri unei legaturi ombilicale, trupesti.
O consecinta a acestui tip de legatuir este si gelozia...

Ramona spunea...

O, chiar aminteste si despre gelozie, despre o gelozie morbida:

In toate acestea (fuziunea cu celalalt pana la anularea de sine) exista o latura negativa...care te inghite pana la a te face sa dispari cu totul inauntrul ei. Se cheama anulare (de sine). Anularea totala de sine insusi, intr-o relatie, are un frate geaman -posesia, tatal geloziei morbide. /In tutto ciò c'è un lato nero, una voragine che inghiotte fino a farci sparire dentro. Si chiama annullamento. L'annullamento totale di sé nella relazione ha poi un fratello gemello : il possesso, padre della gelosia morbosa.