Treceți la conținutul principal

Dependenta afectiva

 A te regasi pe tine insuti sau ”Pe mine mie reda-ma”


Fragmente- in  traducere personala- de pe un blog foarte bun


”Anularea totala de tine insuti intr-o poveste de iubire, in alta persoana, are un nume: dependenta afectiva. Aceasta este o tulburare psihologica adevarata care seamana foarte mult cu dependenta de droguri, de tutun sau alcool”./ L'annullamento totale di se stessi in una storia, in un'altra persona, ha un nome: dipendenza affettiva. Essa è un disturbo psicologico vero e proprio al pari della dipendenza da droghe o da fumo o alcol.

Cine este dependent de relatii cauta sa mareasca mereu „doza” de celalalt, de timp petrecut cu el, de prezenta lui. Absenta celuilalt e perceputa ca insuportabila, si are senzatia ca exista doar cand  este celalalt... are nevoie de manifestari continue si tangibile. Necesitatea de a mari doza face ca perechea sa se inchida fata de restul lumii. Totul se inchide fata de exterior, chiar si activitatile normale, de fiecare zi, sunt modificate, celalalt devine singura ratiune de a fi. ”/La dose - chi è dipendente cerca dosi sempre maggiori dell'altro, del tempo da spendere con lui, della sua presenza. L'assenza dell'altro è percepita come insopportabile, si ha la sensazione di esistere solo quando c'è l'altro e non basta il suo pensiero a rassicurarlo, ha bisogno di manifestazioni continue e tangibili. La necessità di aumentare la dose fa chiudere la coppia al resto del mondo. Tutto viene chiuso "fuori", persino le normali attività quotidiane sono trascurate, l'latro è l'unica ragione di vita.
 ( http://ri-trovarsi.myblog.it/archive/2010/04/13/dipendenza-affettiva.html  )

”Este important sa simtim si sa exprimam propriile emotii pentru a fi cu adevarat autentici, si, prin urmare, asertivi in comunicarea propriilor nevoi ”./...sia importante imparare a sentire ed esprimere le proprie emozioni per essere veramente autentici e quindi assertivi nel comunicare i propri bisogni.

”Printre abilitatile care ne pot face asertivi, este importanta aceea de a stii sa gestionezi furia”./Tra le abilità che possono renderci assertivi è importante quella di saper gestire la rabbia.

(http://ri-trovarsi.myblog.it/index-4.html)

Comentarii

Anonim a spus…
Absenta celuilalt e perceputa ca insuportabila, si are senzatia ca exista doar cand este celalalt... are nevoie de manifestari continue si tangibile. Necesitatea de a mari doza face ca perechea sa se inchida fata de restul lumii.

Este ceva firesc, totusi, sa vrei sa fi cu persoana iubita.

Nefirescul vine atunci cand aceasta se manifesta printr-o inchidere fata de ceilalti, printr-o lipsa de prezenta, o izolare datorita creeri unei legaturi ombilicale, trupesti.
O consecinta a acestui tip de legatuir este si gelozia...
Ramona a spus…
O, chiar aminteste si despre gelozie, despre o gelozie morbida:

In toate acestea (fuziunea cu celalalt pana la anularea de sine) exista o latura negativa...care te inghite pana la a te face sa dispari cu totul inauntrul ei. Se cheama anulare (de sine). Anularea totala de sine insusi, intr-o relatie, are un frate geaman -posesia, tatal geloziei morbide. /In tutto ciò c'è un lato nero, una voragine che inghiotte fino a farci sparire dentro. Si chiama annullamento. L'annullamento totale di sé nella relazione ha poi un fratello gemello : il possesso, padre della gelosia morbosa.

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.