vineri, 4 februarie 2011

Film "Steluțe pe pământ" (iar:)

Un film care merita cu prisosinta un premiu Oscar.
Artists: Darsheel Safary, Aamir Khan
Director: Aamir Khan
Music Director: Shankar – Ehsaan – Loy
Producer: Aamir Khan
Languages: Hindi, English

Link download: http://s1.transfer.rol.ro/5fae968b5bb7fabe99eedaa475750fae.html
Marime totala:890.87 MB
Linkul expira la data de 06.03.2011


[edit]
Se pare ca nu merge linkul, da eroare. Am încărcat filmul aici:
http://store01.myfastshare.com/fastsharestore/DownloadMail.aspx?
http://store01.myfastshare.com/fastsharestore/DownloadMail.aspx?
Valabile 10 zile.


Ce as putea spune despre film? Probabil multi l-ati vazut deja. 
Aici aveti cateva notite despre film:  
notite de la conferinta despre filmul “stelute pe pamant” de la serile talpalari, cu maica siluana

Aseara l-am revazut impreuna cu cateva prietene.
Schitat, asa spune cate ceva.

Bataia din cartier.
Copilul e batut de un baiat mai mare decat el, e umilit. Fuge pe acoperis si plange. Tatal, in fata potopului de acuze aduse de mama celuilalt baiat, il loveste pe fiul sau, il jigneste si il ameninta cu scoala de corectie. Copilul cu hainele rupte, plin de praf si ranit, e batut -iar-de tatal sau care, in fata femeii straine de familia lui, rectioneaza asa cum crede ca "trebuie". Ii e frica de ce spune "lumea" despre copilul lui care iese din "tipare".
A doua zi, tatal sau isi face bagajele sa mearga la servici, dar ii spune baiatului ca pleca de acasa din cauza lui si nu se mai intoarce. Santaj emotional.
 Copilul plange, isi cere iertare, face tot ce poate el, asa micut cum e, ca sa-l convinga sa-l ierte si sa nu mai plece. Mama il linisteste. Ce invata copilul din comportamentul tatalui sau?
*
"Cand timpul ii face un program, (toate) le trasforma in poveste".
*
In  fata lui literele danseaza, propozitiile danseaza!
Dat afara din clasa e lovit peste cap de copii mai mari care ies de la ore, pentru simplu fapt ca...e scos afara din clasa. Dupa ce ca e certat si umilit in clasa, e umilit si pe hol! De ce? Fara motiv, e gratuit. E ca acel baiatel din povestea lui Max Lucado, Panccinelo, plin de buline negre pe care lipesc oamenii alte buline negre pentru simplu fapt ca...are buline negre.
Un om cu un anumit handicap e numit cu acea neputinta, de parca nu ar avea destule greutati, ii mai pun oamenii si altele in spate. "Orbule, schiopule, chiorule, dinţosule..." Doare atat de rau! Doar ca neputinta lor e la vedere, si a celor care ii lovesc sau le spun cuvinte grele isi au neputinta in suflet!
*
Alte buline negre si cuvinte irationale
-Nu ti-ai facut tema la matematica, esti terminat! Esti terminat!
Nu avea nici lucrarea semnata, nici tema facuta.
Copilul chiuleste in ziua aceea.
Cati copii nu fug inapoi acasa ca si-au uitat un caiet si ''sunt terminati''? Imi amintesc ca si eu ma intorceam uneori acasa dupa un caiet uitat si era atata frica, rusine, spaima in sufletul meu, ca nu am fost destul de atenta!   Eram suparata pe mine...si speriata de reactia profesurului cand ar afla ca am uitat caietul!
-Ai sa repeti clasa, toti prietenii tai vor merge mai departe!
Comparatia cu alti copii- de ce el poate si tu nu, de ce el e premiant si tu nu, de ce el are note mai mari si tu nu! Crima sufleteasca!
*
Scutirea
De frica, Ishaan ii cere fratelui sau mai mare sa-i faca o scutire. Cand o gaseste tatal- urmeaza bataia!
Exista moduri sanatoase sa afli de ce copilul tau a recurs la un astfel de gest! El oricum era speriat ca a fost prins. Cu tipete si cu bataia impietresti inima unui copil, il duci la deznadejde.
“Parintilor nu intaratati la manie pe copiii vostri, ca sa nu deznadajduiasca!”
*
Primul cosmar
Apare inainte de plecarea la scoala de corectie.
*
Plecarea de acasa e un soc. Profesorii de acolo nu se deosebesc mult de cei pe care i-a avut. E scos afara iar si iar, e pus in genunchi in fata usii...
Daca ii spui constat unui om ca e idiot/prost, ajunge sa creada ca asa este. Dar cand acela e un copil? Toti ii striga ca e idiot. Se inchide in el, nu mai deseneaza...iar desenul era singura lui bucurie, singurul lui mod de exprimare. Ajunge sa urasca litere, cifrele...de ce el e ''altfel''?
Arunca geanta in curte si cartile in cosul de gunoi.
Al doilea cosmar
Literele si cifrele se transforma in paianjeni pe care ii vede peste tot..si ii simte urcand pe gat... Copilul e in pericol, e intr-un iad sufletesc.
*
Profesorul
La scoala apare un suplinitor. In sfarsit un om UMAN! Nu, nu e pleonasm. E un om care are dragoste fata de lume, si, esential, are dragoste fata de copii, de oameni. Asta inseamna Om.
Isi da seama ca baietelul are o grava probleme. Ii cauta caietele, descopera problema lui (dislexia) si ii viziteaza parintii.
Ramane uimit de ceea ce descopera in camera copilului, peretii desenati, creativitatea lui debordanta...si discuta cu parintii.
Copilul isi dezvoltase un sitem de aparare. In fata agresivitatii adultilor, el isi gasise salvarea in sistemul de aparare-atacul, agresivitatea. La inceput si-a ascuns neputinta in revolta. Apoi...a renuntat si la asta, pana si revolta i-a fost zdrobita, increderea in sine i-a fost zdruncinata si a ajuns la impietrire...Ei bine, acolo a reusit sa ajunga Profesorul, a reusit prin dragostea lui si intelepciunea lui, a reusit sa sparga zidul ridicat de copil pentru a se apara de lumea competitiva.
Un copil cu o minte agera si imaginatie puternica, pus de toti in ''Patul lui Procust''!
*
''Sa-ţi forţezi copilul sa poarte povara ambiţiilor tale''!
Secventa de la meciul de tenis in care fiul cel mare pierde, doare. Doare reactia tatalui si privirea fiului! Fiul a facut tot ce a putut, iar tatal nu s-a uitat la asta, el dorea doar castigul!!
*
Acasa la Ishaan
-Baiatul cel mare e primul la toate materiile, iar celelalt..., spune tatal.
Iar comparatia ucigasa!
-Cum sa concureze cu ceilalti, intreaba tatal?
Raspunsul profesorului:
-Stiu. E o lume fara mila, o lume competitiva...unde toti vor sa ajunga in frunte, sa culeaga lauri. Toti vor sa fie primii. Doctori, ingineri, directori, orice altceva este intolerabil. 99,5%...99,6%...99,7%. Ce este sub, este un sacrilegiu, nu ? Pentru Dumnezeu, ganditi-va...fiecare copil este unic, are propriile aptitudini, propriile abilitati si vise. Dar nu, toti ii tragem si impingem pentru a-i uniformiza, pentru a avea ''degetele egale'', chiar cu riscul de a le rupe degetele!
*
Tatal face progrese. Vine la scoala sa-i spuna profesorului ca ii pasa de fiul sau! Dar ce inseamna cu adevarat sa-ţi pese? Sa stie copilul ca parintelui sau ii pasa! Asta ii va da puterea de a se vindeca, il scapa de suferinta. Copilul trebuie sa se simta dorit si iubit de familia sa.
- O imbratisare, un sarut cateodata, o vorba buna. ''Fiule, te iubesc, daca ai temeri, vino la mine! Si ce daca nu reusesti! Eu sunt mereu aici langa tine!'' Asta trebuie sa-i spuneti ca sa-i redati increderea. Asta inseamna sa va pese. Daca nu asta inseamna grija, atunci ce?

Ei bine...restul va las pe voi sa descoperiti. Si veti descoperi gesturi si lucruri uimitoare. E un film minunat.
''Haideti sa nu pierdem aceste stelute de pe pamant''.

Niciun comentariu: