Treceți la conținutul principal

Despre rugăciunea din fiecare seară

Claudiu Răducu

Din experienţa grădinarilor putem învăţa cum se pun semintele, cum se altoiesc lăstarii şi cum se îngrijesc plantele şi cum se recoltează fructele.
La fel din experienţa sfinţilor locuiţi de har din cer, care au dovedit eficienţa metodelor lor prin minuni pentru putinţa noastră de înţelegere, avem seturi de rugăciuni concepute pentru a fi funcţionale cu fiinţa noastră. Astfel ei ştiu că există o ciclicitate, un ritm, o respirare a vieţii şi implicit un ciclu de refacere informatică a tot ceea ce ştim că intra în componenţa întregii creaţii.
La baza a toată structura fizică stau, de fapt, structuri de energie condensate, dupa cum spun specialiştii în fizica cuantică. La baza structurilor energetice care susţin ceea ce vedem stă informaţia. Aşadar dacă înnoim ciclic informaţia croşetam baza, albia în care se întrupează realitatea. Pentru aceea sfinţii au gândit, sub îndrumarea lui Dumnezeu, rugăciunile ciclice. La fel cum mişcările repetate şi constante înving tăria metalului şi îl rup şi rugăciunile repetate şi constante despică ţesătura acestei realităţi şi lasă lumina cerescă să se insereze în ea şi să producă realităţi "precum în cer, aşa şi pe pământ".
Deci, pentru asta este ciclicitatea rugăciunilor de seară şi dimineaţă. Am început cu cele de seară. Aşa şi geneza creaţiei începe cu seara. Şi ziua de rugăciune. Întâi pui limita întunericului şi la ceea ce a fost, pentru ca mai apoi să pui început nou şi curat pentru ziua ce va fi să fie începutul vieţii de acum înainte.
Rugăciunile încep cu un set care se numeste "rugăciuni începatoare" care ne acordează fiinţa cu prezenţa lui Dumnezeu pe care Îl chemăm să ne cureţe şi să ne sfiinţească. Este rugăciunea "Împarate ceresc". Apoi repetarea treimică a rugăciunilor următoare ne deschide şi ne pătrunde pentru ca din adâncul nostru să putem a-I deschide lui Dumnezeu căruia Îi cerem să ierte greşelile noastre şi să ne repare defecţiunile, după care rostim rugăciunea pe care Domnul Iisus Hristos ne-a lăsat-o ca şi compendiu de reaşezare în albia lui Dumnezeu. Este rugăciunea Tatăl Nostru.
Aceasta este o explicaţie succintă şi săracă a rugăciunilor începătoare.
În altă ordine de idei am propus să ne rugam ciclic seară de seară pentru neam şi ţară.
Pentru cei care vor să intre în ciclul sfinţilor care se roagă constant seara şi dimineaţa, aceste rugăciuni, se găsesc în oricare carte de rugăciuni ce se poate cumpăra de la biserică, sub titlul de "Rugăciuni începătoare", Rugăciuni de dimineaţă", "Rugăciuni de seară" .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.