joi, 31 mai 2012

Frumusetea trupeasca si frumusetea sufleteasca sau “Gheboasa”

Mergeam cu mama de mână la cumparaturi. S-a intalnit cu un om din satul ei natal. Cred că aveam vreo 6 ani. Au inceput sa vorbeasca. La despartire, omul s-a întors cu spatele spre noi ca sa-si continue drumul. Imi amintesc ca il privisem aproape tot timpul. Nici nu s-a intors bine ca am si intrebat-o pe mama ce are nenea in spate. Mama s-a fastacit teribil, cred ca-i crapa obrazul de rusine pentru lipsa mea de delicatete, caci omul nu facuse doi pasi si precis auzise intrebarea mea. Mi-a zis ca nu-i frumos sa intreba asta, ca bietul om are o ...cocoasa. Mi-e mila si acum de sarmanul om, cred ca a auzit multe rautati la viata lui, legate de cocoasa sa... 
Cu ani în urmă am citit o carte care m-a impresionat profund. Numele cărţii este Casiana. Mi-a amintit de întâmplarea povestită mai sus, din copilăria mea.

O tanara s-a nascut cu o cocoasa . Cu toate acestea, chipul tinerei fete era frumos. Parintii ii lasasera intreaga mostenire: turme, paduri, case felurite! O avere considerabila! S-a hotarat sa nu se marite niciodata, chiar de ar cere-o cineva in casatorie. Dar iata ca intr-o zi, un tanar a inceput sa-i faca curte. Au hotarat chiar nunta. Avea din partea ei oricati bani dorea. Dar tanarul fuge in alta tara si se casatoreste cu o femeie divortata.
Mai tarziu, fata cea bogata si gheboasa a ajutat un tanar student sa urmeze studiile, i-a ajutat chiar si pe parintii lui, fiind foarte saraci. La terminarea scolii au hotarat sa se casatoreasca. Fata s-a dus la biserica dar baiatul n-a venit. Fugise cu o noapte inainte.
Dupa aceste doua dezamagiri incepuse sa urasca barbatii socotindu-i prefacuti si vicleni. Si a fagaduit sa nu se mai gandeasca niciodata la casatorie. Insa nu a fost asa, caci iata a venit si un al treilea baiat care i-a facut curte. Si acesta a cerut-o in casatorie şi, desi vedea ca nu o iubeste, s-a indragostit de el si a acceptat cererea lui. Pierzand la carti, i-a cerut ajutorul. Adica sa ii dea lui una din pravaliile pe care le primise mostenire de la parinti. I-a dat-o fara sa stea prea mult pe ganduri. Tanarul a vandut pravalia si cu banii obtinuti si-a platit datoria. S-au logodit, dar dupa un timp a aflat ca tanarul s-a hotarat sa se insoare cu altcineva.
Asta fata nu mai putea suporta. S-a pregatit sa se razbune. A luat un pistol cu gand sa il ucida in biserica, in ziua cununiei lui, urmand apoi sa isi ia zilele. In dimineata nuntii fata a mers la parinte sa-i spuna planul ei.

Dar mai departe vă recomand să aflaţi voi ce s-a întâmplat în Casiana, un roman scris de sfântul episcop Nicolae Velimirovici.

Viața inimii este dragostea, iar moarte a inimii sunt înrăirea şi vrăjmăşia îm­potriva fraților. Domnul pentru ace­ea ne ține pe pământ, ca să ne pă­trun­dem inimile noastre întru totul de dragostea către Dumnezeu şi către aproapele. Aceasta aşteaptă El de la fie­care dintre noi. Acesta este scopul ființării lumii. (Sfântul Ioan de Kronstadt)

Niciun comentariu: