Treceți la conținutul principal

Frumusetea trupeasca si frumusetea sufleteasca sau “Gheboasa”

Mergeam cu mama de mână la cumparaturi. S-a intalnit cu un om din satul ei natal. Cred că aveam vreo 6 ani. Au inceput sa vorbeasca. La despartire, omul s-a întors cu spatele spre noi ca sa-si continue drumul. Imi amintesc ca il privisem aproape tot timpul. Nici nu s-a intors bine ca am si intrebat-o pe mama ce are nenea in spate. Mama s-a fastacit teribil, cred ca-i crapa obrazul de rusine pentru lipsa mea de delicatete, caci omul nu facuse doi pasi si precis auzise intrebarea mea. Mi-a zis ca nu-i frumos sa intreba asta, ca bietul om are o ...cocoasa. Mi-e mila si acum de sarmanul om, cred ca a auzit multe rautati la viata lui, legate de cocoasa sa... 
Cu ani în urmă am citit o carte care m-a impresionat profund. Numele cărţii este Casiana. Mi-a amintit de întâmplarea povestită mai sus, din copilăria mea.

O tanara s-a nascut cu o cocoasa . Cu toate acestea, chipul tinerei fete era frumos. Parintii ii lasasera intreaga mostenire: turme, paduri, case felurite! O avere considerabila! S-a hotarat sa nu se marite niciodata, chiar de ar cere-o cineva in casatorie. Dar iata ca intr-o zi, un tanar a inceput sa-i faca curte. Au hotarat chiar nunta. Avea din partea ei oricati bani dorea. Dar tanarul fuge in alta tara si se casatoreste cu o femeie divortata.
Mai tarziu, fata cea bogata si gheboasa a ajutat un tanar student sa urmeze studiile, i-a ajutat chiar si pe parintii lui, fiind foarte saraci. La terminarea scolii au hotarat sa se casatoreasca. Fata s-a dus la biserica dar baiatul n-a venit. Fugise cu o noapte inainte.
Dupa aceste doua dezamagiri incepuse sa urasca barbatii socotindu-i prefacuti si vicleni. Si a fagaduit sa nu se mai gandeasca niciodata la casatorie. Insa nu a fost asa, caci iata a venit si un al treilea baiat care i-a facut curte. Si acesta a cerut-o in casatorie şi, desi vedea ca nu o iubeste, s-a indragostit de el si a acceptat cererea lui. Pierzand la carti, i-a cerut ajutorul. Adica sa ii dea lui una din pravaliile pe care le primise mostenire de la parinti. I-a dat-o fara sa stea prea mult pe ganduri. Tanarul a vandut pravalia si cu banii obtinuti si-a platit datoria. S-au logodit, dar dupa un timp a aflat ca tanarul s-a hotarat sa se insoare cu altcineva.
Asta fata nu mai putea suporta. S-a pregatit sa se razbune. A luat un pistol cu gand sa il ucida in biserica, in ziua cununiei lui, urmand apoi sa isi ia zilele. In dimineata nuntii fata a mers la parinte sa-i spuna planul ei.

Dar mai departe vă recomand să aflaţi voi ce s-a întâmplat în Casiana, un roman scris de sfântul episcop Nicolae Velimirovici.

Viața inimii este dragostea, iar moarte a inimii sunt înrăirea şi vrăjmăşia îm­potriva fraților. Domnul pentru ace­ea ne ține pe pământ, ca să ne pă­trun­dem inimile noastre întru totul de dragostea către Dumnezeu şi către aproapele. Aceasta aşteaptă El de la fie­care dintre noi. Acesta este scopul ființării lumii. (Sfântul Ioan de Kronstadt)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.