Treceți la conținutul principal

In lumea spoita

Alice Nastase Buciuta

In lumea spoita in care ma invart, am invatat ca sunt cateva apucaturi de pret ale inimii mele pe care trebuie sa le tainuiesc cu grija. Cartea de rugaciuni o port in poseta mea de lac scump, camuflata intr-o coperta pe care sunt imprimate cateva duduite subtiri, care-si fac manichiura. Si ma abtin sa ma inchin cand trec prin fata bisericii daca mai sunt cu cineva in masina, pentru ca, paradoxal, de cand s-a introdus religia in scoli si s-a dat liber la inchinaciune, mentalitatea unanima a celor din lumea buna e ca nu exista prostie mai mare decat sa fii ortodox practicant. Asa ca ma inchin pe furis.
La fel, ca sa ma feresc de privirile chiondorase, in zilele cand refuz croasantele cu ciocolata si sandviciurile cu sunca, la cafeneaua din Dorobanti, nu spun ca tin post, ci declar ca sunt o impatimita a regimului raw-vegan. Iar asta imi aduce, intotdeauna, o sumedenie de priviri admirative.
Vreau sa fac fapte bune, dar mi-e rusine sa imi las ghicita intentia, asa ca o camuflez in gesturi cu aparenta obraznica. Vreau sa iubesc fidel, banal, fara ocolisuri, tertipuri sau ascunzisuri, vreau sa am viata de femeie de rand, cu frica Domnului. Dar pentru ca stiu ca, daca m-as lasa ghicita in toata normalitatea mea, as avea parte de dispretul poporului mincinos in epicentrul caruia ma invart, ma ascund sub o increngatura de fite care ma aduc, paradoxal, in randul lumii. Si imi repet, in gand, ca sa ma imbarbatez, ca trebuie sa supravietuiesc. In acesta lume prefacuta, in care sunt cea dintai…

Comentarii

marul a spus…
no bigne :)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.