Treceți la conținutul principal

Să murim înainte de a fi uciși

Pr. Constantin Sturzu

(fragment)

 Pe de altă parte, n-am ințeles de ce au existat comentarii de genul că Dumnezeu ar fi putut să-l ferească pe părintele Marin de o astfel de moarte si, dacă nu a făcut-o, înseamnă ca e o problemă fie cu persoana ucisă, fie cu credința pe care o mărturisește. În cazul acesta înseamna că este o problema și cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care i-am prăznuit ieri și care au avut parte, de asemenea, de o moarte mucenicească. Înseamnă că avem o problemă și cu acel "nor de mărturii" pe care-l avem de la miile și miile de mucenici uciși pentru credința lor în Hristos, cei mai mulți suferind, înainte de a fi uciși, chinuri și torturi groaznice. Faptul ca au suferit atât înseamnă că Dumnezeu nu i-a iubit? Nu putea, oare, El să-i ferească de o astfel de moarte? Dar ce să mai spunem despre exemplul suprem pe care-l putem da, anume însăsi moartea Fiului Său, răstignit pe cruce după pătimiri atât de mari, încât nu pot fi redate nici în cuvânt, nici în imagini. Nu L-a iubit Dumnezeu-Tatăl pe Fiul Său? Încât, înainte de a ne da cu părerea despre o astfel de moarte și despre motivele pentru care Dumnezeu o îngăduie, e bine să reflectăm la celelalte crime pe care le cunoaște istoria creștinismului, începând chiar de la cea săvârșită pe Golgota.

Iar că moartea părintelui Tudor Marin este una martirică o dovedesc toate împrejurările în care s-a săvârșit crima din centrul Focșaniului. El a fost ucis nu întâmplător, ci cu bună știință (nu zic că și cu discernământ, asta specialiștii pot constata) de către o persoană care căuta un preot pe care să-l omoare. Apoi, preotul era în biserică în calitate de slujitor și mărturisitor al lui Hristos, adică se afla, cum se spune, "în exercițiul funcțiunii" sale sacerdotale. De multe ori s-a întâmplat, de-a lungul secolelor, să fie uciși creștinii, fără a mai fi intrebați dacă nu vor să se lepede de credința lor, uneori fiind închise ușile și dându-li-se foc în bisericile în care se adunau în rugăciune. Așa cum îi considerăm martiri pe aceștia, tot așa putem spune și despre preotul Tudor Marin (slujitor devotat și apreciat atât de credincioși, cât și de mai-marii săi) că a suferit moarte mucenicească.

Vă recomand să cititi întregul articol aici.

Comentarii

Carol a spus…
Ma bucur ca parintele Constantin Sturzu a scris acest articol. Pentru mai bine intalegere.
Mariana a spus…
Foarte corectă opinie, foarte bun aticol. Mulţumesc, Ramona!

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.