Treceți la conținutul principal

Mânăstirea este spital duhovnicesc, dar numai pentru cel ce-și cunoaște rănile ascunse și dorește să le vindece și le oferă liber și cu hotărâre Domnului

Despre monahism
Doamne ajută!
Cum realizăm dacă suntem chemați la monahism sau la căsătorie ?
Care ar fi condițiile pentru a putea intra în viața monahală?
Am văzut că în ziua de azi este mai greu să recunoști chemarea la monahism.
Din ce am înțeles este o chemare deasupra tuturor trăirilor lumești care aduce pace celui ales.
Vă rog dacă puteți să mă îndrumați.
Ioan
***

Dragul meu Ioan
Mai întâi ai nevoie să devii conștient de vocația ta de creștin. Pentru asta te rog să privești în lăuntrul tău și să vezi cât trăiești după Porunci, și cât după impulsuri și dorințe necontrolate de conștiință și voință.
Cunoscându-ți moștenirile de la familie și neamul tău și felul în care le oferi tu Domnului spre vindecare, iertând, cerând iertare și lepădându-te de cele pentru care nu ești răspunzător, vei căpăta o conștiință mai limpede și Domnul va grăi inimii tale.

Mânăstirea este spital duhovnicesc, dar numai pentru cel ce-și cunoaște rănile ascunse și dorește să le vindece și le oferă liber și cu hotărâre Domnului, după rânduiala sfântă a Bisericii, lepădându-se de lume și de moștenirile ei.

Căsătoria este și ea cale de vindecare și sfințire dacă cei ce o aleg ascultă porunca Domnului de a se „lepăda de părinți” pentru a face împreună un singur trup în Hristos. Această „lepădare” se referă la renunțarea celui ce pleacă din casa părintească, prin conștientizare și iertare, la tot răul, la toată patima, la toate „apucăturile” distructive de care părinții nu s-au lepădat prin pocăință.

Fără aceste lepădări, și cei ce aleg mânăstirea și cei ce aleg căsătoria, vor lua cu ei urmările căderilor părinților și strămoșilor care au trăit fără să se fi împăcat cu conștiința lor și cu Dumnezeu și viața lor va fi un iad după asemănarea celui de care încearcă să fugă plecând de acasă.
Nu avem unde fugi de răutate pentru că lăcașul ei este în inima noastră și tot acolo vine Domnul ca să ne vindece și să ne facă liberi. Oriunde am fi, orice cale am alege, singura alegere reală este cu sau fără Dumnezeu, așa cum ni Se oferă în Biserică sau altfel, după modele rătăcite.
Alege, așadar, Omule drag, pe Cel ce te dorește întru Viața și Bucuria Lui!

Cu rugăciune și nădejde
Maica Siluana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.