Treceți la conținutul principal

Sparge tăcerea sau adevăruri despre care nu vorbim

Autor: monahia Siluana Vlad

Violențe în cadrul familiilor, în școli, peste tot. Violuri, incesturi, agresiuni fizice și verbale, inclusiv auto-abuzuri. Cam asta veți găsi în cartea „Sparge tăcerea” scrisă de monahia Siluana Vlad împreună cu cei care i-au mărturisit o parte din problemele lor și care au fost de acord să le fie publicate aceste mărturisiri spre folosul multora. Nu este o carte cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene. Este o carte în care se vorbește despre mucenici. Despre oameni, în general copii, care nu au înțeles de ce îi urăște lumea și de ce îi pedepsește. Oameni care în cele din urmă L-au găsit pe singurul doctor care poate vindeca astfel de răni care au simțit și au cunoscut „că viața începe, de fapt și în fapt, cu Hristos”.

 Este de asemenea o carte pentru cei care au obiceiul să închidă ochii și să pretindă că asemenea lucruri se întâmplă undeva departe, prin țări bananiere sau în vestul îndepărtat, nu lângă noi, nu într-o țară ortodoxă, nu într-un loc în care lumea este educată să zâmbească și să facă frumos în fața celorlalți. Cititorul va vedea poate foarte adesea că se regăsește cel puțin parțial în mărturiile cuprinse în această carte și, probabil, se va simți mai puțin singur în lumea cea mare și rea. Sau poate cititorul de multe ori se va recunoaște în calitate de „prigonitor” și va recunoaște unele forme de abuz de care nici nu era conștient. De asemenea, citind această carte, dacă cititorul este matur, cu familie sau are oameni sub stăpânirea lui, este posibil sa se recunoască în amândouă ipostazele. Să realizeze că dă mai departe ceea ce i s-a făcut lui. Și atunci când folosesc forma de masculin aici, o fac pur generic. Citind veți vedea că de multe ori mame, bunicuțe și învățătoare au participat și participă la acest iad.

 Nu este o carte pentru smiorcăieli și smiorcăiți, este însă o carte care te reînvață să plângi în cazul în care ai uitat. Să plângi de răul care ți s-a făcut și să nu-l dai mai departe. Te învață să rupi acest cerc vicios în care faci rău pentru că și ție ți-a fost făcut. Te învață să fii mai atent cu cei din jur și să încerci poate uneori să te pui în pielea lor. Să fii mai atent la comunicare și să nu consideri că ceilalți știu chiar și ceea ce nu ai spus pentru ca mai apoi să ceri socoteală pentru neîmplinirea poruncii. Sunt sigur de faptul că fiecare poate învăța încă lucruri și mai multe decât am spus eu aici. Așa este viața. Atunci când mulți oameni văd un lucru, fiecare va fi impresionat în alt fel. Iar această carte ne arată frânturi din viața unor oameni.

 „Sparge tăcerea” este într-un fel o carte mai neobișnuită. Nu multe cărți au apărut în urma folosirii Internetului ca mijloc de comunicare. Pentru că înainte de a fi carte, a fost o rubrică pe situl Centrului de formare și consiliere Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, loc pe care monahia Siluana Vlad îl folosește pentru a ajuta multă lume.

 ISBN: 978-606-8117-44-7
Editura Doxologia 

 Recenzie Pr. Serafim Pantea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…