duminică, 25 noiembrie 2012

Sămânța

Un bogat om de afaceri, bun crestin, a decis ca este timpul sa-si lase un succesor la comanda companiei sale. In loc să se orienteze spre unul dintre directorii firmei sau spre copiii sai, a decis sa incerce ceva deosebit.
Într-o zi si-a convocat tot executivul care era format din tineri si le-a spus :
- Dragii mei, a sosit timpul sa numesc un înlocuitor la conducerea companiei in calitate de manager general. Asa ca decizia mea este ca unul din voi sa ocupe acest post.
Toti au ramas uimiți, în timp ce șeful lor a continuat:
- Astazi intentionez sa va dau fiecaruia cate o samanta, o samanta speciala. Vreau sa luati samanta aceasta acasa, s-o plantati, s-o udati si apoi exact peste un an sa veniti cu planta care a rasarit si crecut din aceasta samanta. Cu acea ocazie voi analiza planta fiecaruia si dupa un criteriu personal voi alege viitorul manager general.
Un tanar pe nume Jim a fost prezent la intalnire si asemenea fiecaruia a primit si el o samanta. A plecat acasa si cu entuziasm a impartasit sotiei sale planul sefului. Sotia l-a ajutat sa gaseasca un vas potrivit, pamant de calitate imbunatatit cu ingrasamant natural si apoi a plantat samanta.
In fiecare zi Jim turna apa in acel vas si astepta cu nerabdare sa vada un semn că samanța a incoltit si o mica planta să-și facă apariția. Dar nu se întâmpla nimic.
Dupa vreo trei saptamani, colegii lui vorbeau despre semintele lor si despre plantele care au inceput sa rasara.
Jim urmarea cu atentie vasul in care plantase samanta, dar...nimic. Au trecut trei, patru, cinci saptamani, dar în ghiveciul său nu se vedea nici un semn de încoltire si crestere.
Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, dar Jim se simtea frustrat in incercarea lui de a face samanta sa se transforme in planta. Au trecut sase luni si nimic nu se intamplase în vasul cu pamant al lui Jim.
Cu nespusa parere de rau, Jim si-a dat seama ca omorase samanta. Fiecare din colegii lui aveau deja plante, unii chiar pomi, iar el nu avea nimic.
 Jim s-a hotarat sa nu spuna colegilor sai nimic din experienta lui esuata. El a hotarat insa sa continue sa ude samata si sa-i adauge ingrasamant, cine stie?...Poate intr-o zi samanta va incolti !?

Dupa exact un an, fiecare din cei ce primisera o samanta de la seful lor si-au adus vasele cu plante pentru a fi inspectate.
Jim i-a spus sotiei ca el nu îndrazneste sa mearga la companie cu un vas gol. Sotia insa l-a încurajat sa fie cinstit cu ceea ce i s-a intamplat. Desi a simtit un gol in stomac gandindu-se la experienta pe care o va avea si poate cea mai jenanta experienta din viata lui, s-a hotarat totusi sa dea ascultare sfatului sotiei. Astfel, în ziua hotarata pentru inspectie, Jim si-a luat vasul in care nu era decat pamant si s-a prezentat la sala de conferinte a companiei.
Cand a intrat in sala, a fost socat de varietatea de plante din vasele colegilor lui. Plantele erau minunate avand diferite culori si marimi.
Jim si-a pus vasul pe podea si multi din colegii lui au izbucnit în ras iar altii l-au compatimit sincer.
Cand seful si-a facut aparitia, i-a salutat pe membrii executivului rotindu-si privirea asupra tuturor.
 Jim cauta un colț cât mai îndepartat pentru a se ascunde.
- O! Ce plante minunate, copaci, flori ati crescut voi! a spus seful. Astazi unul din voi va fi numit managerul general al companiei.
Deodata, seful l-a descoperit pe Jim in coltul cel mai indepartat al salii cu vasul sau gol. L-a rugat pe directorul financiar sa-l invite pe Jim in fata.
Jim a inghetat! El a inceput sa gandeasca cam asa :
Seful si-a dat seama de esecul meu. Mare lucru sa nu ma concedieze. 
Cand Jim a ajuns in față, seful l-a intrebat ce s-a intamplat cu samanta lui. Astfel ca Jim a trebuit sa-i spuna istoria sa. Dupa ce a terminat, seful a spus ca toata lumea, cu exceptia lui Jim, sa ocupe un loc. Apoi, aratand cu mâna spre Jim a spus :
- Iata-l pe noul vostru manager general. Numele lui este Jim.
Lui Jim nu-i venea sa creada. Jim falimentase total in plantarea semintei. Cum putea el sa fie manager general cu un asemenea esec?
Apoi seful a continuat:
- Cu un an in urma, am dat fiecaruia din cei prezenti in aceasta sala o sămânță. V-am spus sa luati samanta, sa o plantati, sa o udati si sa mi-o aduceti astazi inapoi. Ceea ce voi nu ati stiut este ca toate semintele pe care vi le-am dat au fost fierte si toate au fost seminte moarte care nu aveau cum sa incolteasca. Toti cu exceptia lui Jim mi-ati adus pomi, plante, flori. Cand v-ati dat seama ca samanta pe care v-am dat-o eu nu incolteste, ati inlocuit-o cu alta samanta procurata de voi. Jim a fost singurul care a avut curajul si cinstea de a aduce vasul cu planta mea in el. Pentru acest motiv el va fi numit managerul general al companiei mele.

via email

5 comentarii:

admin spunea...

Ce povestioara frumoasa!

Ramona spunea...

Mi-a plăcut și mie; mai ales finalul ei surprinzător.

AlexandraB spunea...

Foaaaarte frumos!!!

Ramona spunea...

Și un mod ingenios de a descoperi oamenii cinstiți :)

corina spunea...

Ce povestire frumoasa!!!!
O sa o trec la lectura de seara in familie...:)