Treceți la conținutul principal

Serile Tălpălari, Despre sesiunea a doua din Seminarul ierării

Seminarul iertarii, sesiunea a doua, 6 noiembrie

Fisier audio
https://dlf.transfer.ro/transfer_ro-07nov-484f8616f5b4b9.zip

Spicuiri...

Ce nu este iertarea

Daca incep iertarea, asumarea furiei face parte din procesul iertarii, dar nu primim gandurile de razbunare, indreptatire si acuzare.
Furia si durerea care apar sunt inflamarea sufletului meu, sunt boala mea.
Rănile sufletti sunt infectate de vrajmasul.
In clipa in care simt durerea si nedreptatea pot face doua lucruri: contemplu ce simt si rabd . Daca eu nu accept, ies din simtire si anulez exact viata mea care acum se manifesta prin durere si nedreptate.

Dorinta de razbunare este prima imbolnavire cand mi se face ceva. 

Dorinta intorcandu-se spre razbunare, incep fanteziile despre cum sa ma razbun si sa-mi fac dreptate si ma imbolnavesc mai rau.
Un gand rau la manie ne sparge integritatea mintii, chiar cu puterea sufleteasca care a fost creata ca sa ma ajute in apararea de gand - iutimea, care este o putere sufleteasca creata tocmai pentru a putea respinge raul.
Razbunarea ia mai multe fete: sfabta dreptate, ajutorarea celuilalt, sfatuirea. Inafara rugaciunii si rabdarii celuilalt, multe reactii pot fi de razbunare.
Iertarea e un proces lung si indelungat. El se poate termina si dupa moarte prin lucrarea celorlalti.

Ca sa scape de confruntarea cu durerea si travaliul iertarii, omul scuza comportamentul celuilalt. Nici scuzarea, nici infierarea cuiva nu ajuta.
Nu avem nici o piedica daca avem de iertat pe cineva care a murit. Iertarea este intre mine si Dumnezeu, indiferent de locul asezarea celui implicat in ce ai tu de iertat.
Iertarea este singurul mod de iubire in Hristos, pentru unii dintre noi.

Iertarea nu e pe merite!
Noi nu avem un organ de simt al nedreptatii! Pot sa simt frica, durere, neputinta. Nedreptatea este un gand, o idee. Si daca intri la o idee, stiti ce urmeaza!
Daca atunci cand ma gandesc la pacat ma apuca frica de judecata, inseamna ca nu ne-am pocait.
In duhul meu ma pot bucura de iertare, iar in alt strat al meu ma simt trista pentru ceva.
Ce inseamna iertarea lui Dumnezeu? El ridica povara vinovatiei si rusinii.
Energiile sufletului meu au un gol-energia necreata a lui Dumnezeu. Eu cand nu te iert inseamna ca am niste rani sufletesti inflamate cu energii dracesti. Si atunci unde sa mai aiba Dumnezeu loc in sufletul meu?
Iertarea fiind iubire ne da puterea sa iertam fara sa cerem schimbarea celuilalt.

Noi ne certam ca sa ne impresionam unul pe altul si sa traim intens.

Iertarea oferita pentru schimbarea celuilalt este manipulare sau indreptatire.

Se poate iertarea fara impacare, dar impacarea fara iertare nu este autentica.
Nu putem ierta pentru ca suntem bolnavi. Asa cum suntem, nu putem ierta. Firea cazuta este bolnava si de asta e firesc sa nu pot ierta, dar aceasta fire are nevoie sa fie vindecata.
Eu sa inteleg ca de cate ori imi vine sa ma razbun, sunt bolnav. Numai dandu-ne pe mana lui Dumnezeu, ne putem vindeca.

Prin iertare, violatorul pleaca cu totul din viata mea si astfel dispar si consecintele lasate de el.

Vindecarea sufletului se face prin amintirea lui Dumnezeu.

Comentarii

Alexut a spus…
E greu cu iertarea asta...
Dumnezeu sa ne ajute!
Multumesc de randuri, e foarte util ca ai selectat undeva in scris lucrurile astea!
Ramona a spus…
Da, chiar vorbeam la un moment dat cu o prietenă și spuneam că ar fi necesar să existe un curs la facultate despre iertare. :)

Îți mulțumesc și eu pentru vizita și prezența delicată.
Eu nu fac decât să dau mai departe ce primesc.

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…