Treceți la conținutul principal

Uimirea și recunoștința ne vindecă de bolile dobândite și întreținute prin ceea ce numim stres

Sufletul omului învață, încet, încet să semene cu Domnul pe măsură ce se dezvață, prin suferință, de lume. Iar lumea este totalitatea tiparelor de atitudine automată în fața realității din jur. Lumea e totalitatea patimilor, spun sfinții Părinți. Iar suferința e o școală, o suită de lecții de trezire din somnambulismul pe care îl numim noi viață. Și, cu cât suntem mai silitori în a păstra și cultiva starea de trezie, cu atât mai degrabă ajungem la bucuria de a fi pur și simplu care ne umple de uimire. Iar uimirea e o cale de cunoaștere inepuizabilă care ne scoate din viața psiho-somatico-socială și ne deschide celei divino-umane.
Mai mult, uimirea și recunoștința ne vindecă de bolile dobândite și întreținute prin ceea ce numim stres. Iată de ce prezența unei bunicuțe „conectată la Dumnezeu” după rânduiala sfântă a Bisericii e darul lui Dumnezeu pentru o mămică tânără. Și, când ai acceptat să fii „paratrăznetul” tensiunilor fiicei tale devenită mamă, ai fost mai asemenea cu Domnul decât îți poți da seama pentru că El asta a făcut și face: a preluat și preia mereu și mereu tensiunile ucigătoare ale fiilor Săi aflați în lume...

Maica Siluana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.