Treceți la conținutul principal

Cine nu are un bătrân, să și-l cumpere

Ierodiacon Serafim Pantea

Cine nu are un bătrân, să și-l cumpere spune o veche vorbă românească care se pare că nu mai prea este la modă. Vedem multe articole, emisiuni și luări de poziție în care bătrânii, pensionarii sunt priviți ca o pătură parazită a societății. O categorie de oameni fără de care lumea ar fi un loc mai bun, mai curat și mult mai ieftin de întreținut. Pentru că, nu-i așa, dacă tot trece fericirea prin stomac, putem cântări oamenii după câți bani putem scoate de pe spatele lor.
Explicațiile pentru acest fel de atitudine pot fi multiple. Una dintre ele ar fi că proverbul se referă la a prețui înțelepciunea care de obicei vine odată cu bătrânețea. Dacă un om însă își trăiește viața în nebăgare de seamă, adună doar ani, nu și înțelepciune. Și atunci, de ce s-ar obosi cineva să-și facă rost de bătrâni care aduc doar ani și nu au și sfaturile bune venite din experiență? Că la sfaturi după ureche se pricepe tot românul. Prin urmare, aviz bătrânilor în devenire, dacă nu vreți să deveniți o povară nedorită, poate nu e târziu să învățați câte ceva din viața pe care o trăiți acum, că valorează mai mult decât fondul de pensii la care contribuiți oricum și din care nu se știe cât veți beneficia.
O altă explicație ar fi că poate nici nu ne prea pasă de un cuvânt înțelept. Că atâta vreme cât simțim vântul sub aripi socotim că nimic nu ne poate tăia avântul și că așa va fi toată viața. Acum câteva zile am întâlnit doi tineri care tocmai mi-au amintit de un dicton mai vechi „live fast, die young“ adică „trăiește în viteză, mori de tânăr“. Nu cunoșteau forma originală, în engleză, dar cunoșteau foarte bine ideea pentru că mi-au reprodus-o destul de clar explicându-mi concepția lor de viață. Ideea că bătrânețile sunt departe și nedemne de băgat în seamă este foarte răspândită între tineri. Și poate de aceea a și fost spus proverbul acela. Tocmai ca să atragă atenția că nu încape toată lumea sub priviri, oricât de sus ne-am urca pentru a vedea și a înțelege mai mult. Niciodată nu e bine să treci cu vederea un sfat bun, indiferent cine este cel care ți-l dă.
Așadar, cine nu are un bătrân, să și-l cumpere. Iar cu timpul, să încerce să devină bătrânul acela care merită căutat și ascultat.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.