Treceți la conținutul principal

"Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluţiile vieţii" - discurs rostit la Marşul pentru Viaţă din Bucureşti

Fotograf: Bogdan Moisa
Bine aţi venit la Marşul pentru Viaţă!
Mă numesc Alexandra Nadane şi sunt Preşedinta Asociaţiei Studenţi pentru viaţă. Noi suntem generaţia nou-născută a mişcării pro-vita din România.
Mă bucur că sunteţi aici, atâţia prieteni si într-un număr atât de mare. Prezenţa dumneavoastră transmite un mesaj profund către celelalte milioane de români. Mesajul este că iubiţi viaţa si iubiţi familia, iubiţi mama şi copilul! Şi doriţi ca dragostea pe care le-o arătaţi acestora să depăşească toate dificultățile create de o societate care nu mai este atentă la marele dar al vieții.
Dragostea îl face întotdeauna pe om să găsească soluţii, chiar şi atunci când totul pare pierdut. În China o mama şi-a revenit din comă după mai bine de zece ani. Ce a facut soţul ei în toţi aceşti ani? …i-a cântat câte ceva în fiecare zi. În fiecare zi!!! Acest bărbatul nu și-a pierdut speranţa, nu a deznădăjduit la gândul că lupta lui este imposibilă sau ar putea fi în zadar.
Fiecare dintre noi poate fi capabil de o asemenea dăruire. Dacă vom avea dragoste faţă de mamele însărcinate şi de copiii lor atunci le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie. Este foarte importat ca dragostea noastră să fie deplină: să nu despărţim interesul mamei de interesul copilului, pentru că binele unuia este şi al celuilalt, iar răul unuia este şi al celuilalt. Să-i iubim pe amândoi.
Atunci când nu se ia în seamă binele copilului se produce, de fapt, un atac asupra binelui mamei. De aceea afirmăm firescul şi necesitatea iubirii mamei şi copilului, al protejării amândurora. Nu mamă împotriva copilului, ori copil împotriva mamei, ci mama și copilul. Acesta este un pas care poate fi uriaş către coeziunea societăţii româneşti, către încetarea urii în care trăim.
Dragi prieteni,
Nu sprijinim mamele aflate în criză de sarcină pentru că suntem mai buni decât ele, ci pentru ele au nevoie de noi, iar noi avem nevoie de ele. Fiecare cunoaștem persoane ale căror mame au fost în situații dificile atunci când i-au purtat în pântece. Pentru dragostea și curajul acelor mame, noi ne bucurăm astăzi de prietenia fiilor și fiicelor lor. Bucuria pe care o mamă o poate dărui lumii, prin copilul pe care îl poartă în pântece, este unică și de neprețuit.
Două exemple celebre de mame aflate în criză de sarcină care au găsit soluții pentru copiii lor sunt mamele lui Steve Jobs și Justin Bieber. Părinții lui Steve Jobs l-au încredințat spre adopție, iar Pattie Mallette și-a născut fiul în ciuda unor presiuni deosebite.
Cum putem ajuta, cum putem transforma intenția noastră în realitate?
Pentru a ajuta pe cineva trebuie mai întâi să ne asumăm criza lui. Să-i simțim durerea. Să-l înțelegem.
Frământarea unei femei  în criză de sarcină este uriașă. Este atât de mare încât nu o poate purta singură. Teama, frica, incertitudinea sunt stările cele mai frecvente prin care trece o mamă adolescentă, o mamă necăsătorită, o mamă aflată într-o situație economică dificilă, o mamă în situația când ea sau copilul au probleme de sănătate.
Criza de sarcină se bazează pe probleme reale. Și pentru aceste probleme trebuie soluții reale, nu false soluții, care reprezintă un eșec al maternității.
Mama așteaptă sprijin. Nu o vom ajuta cu nimic nici dacă o vom condamna, nici dacă o vom trata cu indiferență. Singura atitudine corectă este să ne raportăm la ea cu toată dragostea de care suntem capabili. Și prin dragoste vom afla soluția.
Din păcate, România se află într-o perioadă dificilă a istoriei sale, pentru că, deşi dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, nu există dezbateri serioase pe această temă, nu există profesionişti specializați care să aibă această preocupare. Solicităm sprijinul mass-mediei şi ne bazăm pe deschiderea jurnaliştilor şi pe capacitatea acestora de a reporni fără prejudecati discuţiile despre aceste subiect, pentru că societatea are nevoie de o schimbare, iar spaţiul public este locul în care trebuie să se găsească soluţii.
Evenimentul de astăzi se termină aici, însă lupta pentru viaţă continuă. Fiecare poate și este chemat să sprijine femeia şi copilul. Fiecare femeie în criză de sarcină are familie, prieteni, vecini, colegi. Să nu o lăsăm singură cu teama zilei de mâine!
Pentru a ajuta pe cineva este nevoie să ne plecăm în fața lui, să ne smerim. De sus, cu infatuare, nu putem ajuta pe nimeni. Smerenia este poarta dragostei. Plecând de la această manifestare să nu uităm să ne smerim în fața tainei unice a maternității și să iubim mama și copilul ei.
Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluțiile vieții pentru amândoi.
Mulţumim tuturor celor care au participat şi s-au implicat în organizarea acestui Marş; le mulţumim colegilor, partenerilor, sponsorilor noștri şi Jandarmeriei Române pentru că au făcut posibilă desfăşurarea evenimentului.
Alexandra Nadane
Preşedinte - Asociaţia Studenţi pentru viaţă
Sursa: Vremuri vechi și noi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…