sâmbătă, 27 septembrie 2008

Sfantul Antim Ivireanul

“Veniti dupa mine si va voi face pescari de oameni“


“Aceasta o am zis cand m-am facut mitropolit” este titlul dat de Sf. Antim Ivireanul cuvantului pe care l-a rostit dupa slujba de intronizare, in fata domnitorului, a boierilor si a poporului ce era de fata, pe care l-am ales si noi pentru a praznui duhovniceste pe acest sfant, care s-a facut pe sine roman, traind si suferind departe de patria sa.

Din nefericire, desi a fost canonizat in 1992, putini credinciosi au citit viata si predicile Sf. Antim, exceptie facand poate activitatea sa de tiparire si raspandire a cuvantului adevarului dumnezeiesc, destul de cunoscuta datorita istoriei literaturii romane studiate in scoala. “Scarbele robiei celei vavilonesti” nu l-au ocolit pe mitropolitul Antim, care, invinuit de primul domnitor fanariot de uneltiri, ajunge in temnita, apoi este caterisit pe nedrept de patriarhul din Constantinopol pentru mestesugiri satanicesti si pentru ca s-a ridicat impotriva stapanirii turcesti, ca, in final, sa indure moarte muceniceasca atunci cand, in drum spre Manastirea Sf. Ecaterina din muntele Sinai, unde fusese exilat, ostasii din escorta il macelaresc si ii arunca trupul intr-un rau.
Sa ne rugam Sfantului Antim ca unui apropiat, pentru ca a carmuit Sfanta Biserica a Tarii Romanesti si s-a invrednicit sa treaca in Biserica Biruitoare din Ceruri, pentru ca limba pe care o auzim la slujbe si cuvintele din cartile sfinte poarta si chipul duhului sau jertfelnic. Ca unuia dintre cei mai daruiti cuvantatori de Dumnezeu pe care i-am avut in hotarele neamului nostru, ca unei persoane de o smerenie desavarsita, care se vadeste cu prisosinta si din predica aceasta (tinuta chiar la Evanghelia din Duminica ce urmeaza), ca unuia ce ni se infatiseaza ca un dreptar pentru orice arhiereu, sa ne rugam, spunandu-i:
“Sfinte Parinte Ierarhe Antim, dupa vrednicie ai fost randuit pastor si invatator al turmei celei cuvantatoare si cu in­telepciune dumnezeiasca revarsand raurile sfintelor tale cu­vinte, viata ti-ai pus-o pentru pastoritii tai si cununa muce­niciei ai dobandit de la Hristos Dumnezeu - pe care roaga-L sa daruiasca pace si mare mila celor ce savarsesc sfanta pomenirea ta.” (Troparul)


Continuarea aici

Niciun comentariu: