Treceți la conținutul principal

Chipuri de monahi

Comentarii

Marilena a spus…
Si mie mi-a placut filmuletul, de fapt imi place cum canta Divna si asa am gasit si filmul. Frumos!
Ramona a spus…
Da, Marilena, Divna canta minunat. I-a daruit Dumnezeu o voce uimitor de frumoasa pe care o foloseste spre lauda Sa. Intoarce darul Daruitorului...

Pe mine m-au impresionat mai mult fotografiile din filmulet.
Sunt impresionante. De fapt, ele vorbesc de la sine despre viata monahala...plina de liniste, seninatate, bucurie...
Fac parte din albumul"Chipuri de viata monahala" si sunt realizate de fotograful Dragos Lumpan la Manastirea Sihastria Putnei. Albumul inedit a fost lansat in decembrie 2006.

Cuvintele care au insotit prezentarea cartii:
"Un fotograf teolog poposeşte în mijlocul unor călugări. Străbate alături de ei Postul Mare şi se contaminează de bucuria lor de după Înviere. În acest răstimp iscodeşte, pătrunde în locurile unde muncesc, unde se roagă, unde mănâncă călugării… Şi totul cu discreţie, fără a jena şi fără a profana.
Reticenţi la început, cei pozaţi – monahii – sfârşesc prin a-şi desfăşura cât se poate de natural ceea ce fac ei în fiecare zi, nederanjaţi că cineva îi priveşte prin obiectiv.
Rezultatul? Un album de fotografii inedit. Nu cu ziduri vechi, cu alei înflorate, cu picturi bizantine, cu colecţii de muzeu. Ci un album cu şi despre monahi. Cu momente din viaţa lor pe care nu ni le putem decât vag imagina. Cu minunate frânturi dintr-o lume nu întru totul înţeleasă, dar care stârneşte semne de întrebare. Parte a universului unor oameni ca şi noi, dar care au înţeles să trăiască altfel decât pentru a poseda, a domina …
„Personajele” acestui album sunt tinerii monahi ai Mănăstirii Sihăstria Putnei, situată la doar câţiva kilometri de cunoscuta lavră ştefaniană.
Cu fiecare pagină dată se va contura o altă perspectivă asupra monahismului. Una luminoasă şi plină de bucurie. Spărgând clişee şi dărâmând prejudecăţi, dar fără a osândi pe cei ce le-au construit, lumea acestui album este până la urmă o invitaţie. Sau poate o provocare ... "

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.