vineri, 7 noiembrie 2008

Numarul sarcinilor la adolescente este influentat de filmele sexy

Scenele erotice din programele tv sunt vinovate de creşterea numărului sarcinilor in rândul tinerelor. Cu toate acestea, este puţin probabil ca posturile de televiziune si industria cinematografica sa reducă numărul scenelor cu conţinut erotic.

Cercetătorii americani au demonstrat ca adolescentele care urmăresc cu regularitate programe de televiziune cu conţinut erotic sunt de doua ori mai expuse riscului de a ramane însărcinate înainte de vârsta de 20 de ani, potrivit unui studiu citat de time.com. Subiectul efectului avut asupra tinerilor de scenele cu caracter sexual prezentate pe posturile de televiziune a fost adeseori dezbătut de părinţi, psihologi si specialiştii din mass-media.

Potrivit unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la trustul specializat in sondaje de opinie si analize de piaţa Rand Corporation, expunerea adolescenţilor la scene cu conţinut sexual explicit influenţează in mod direct numărul de sarcini înregistrate in rândul tinerilor. “Aceasta legătura intre expunerea la un astfel de conţinut la televizor si riscul unor sarcini ulterioare este foarte puternica”, a declarat Anita Chandra, specialist in comportamentul uman si coordonator principal al acestui studiu. Chandra a adăugat ca asocierea ramane puternica si in condiţiile in care se iau in considerare alţi factori. O astfel de expunere constanta ar putea sa explice parţial motivul pentru care, in Statele Unite procentul sarcinilor in rândul adolescenţilor este de doua ori mai ridicat decât in celelalte tari industrializate dezvoltate.Chandra a intervievat 1.461 de tineri, cu vârste cuprinse intre 12 si 17 ani, discutând cu fiecare dintre aceştia de cel puţin trei ori, in intervalul 2001 - 2004. Chandra a declarat ca rezultatele sale confirma concluziile altor studii care au relevat o strânsa legătura intre expunerea la scene cu conţinut sexual explicit difuzate de posturile de televiziune si procentul sarcinilor înregistrate in rândul adolescenţilor. Studiile anterioare au descoperit doua modalitati majore prin care aceasta percepţie asupra scenelor erotice influenţează numărul sarcinilor in rândul adolescenţilor - prin încurajarea tinerilor sa devina activi din punct de vedere sexual chiar din primii ani ai adolescentei lor si prin promovarea ideii de folosire intermitenta a contraceptivelor. Cu toate acestea, este puţin probabil ca posturile de televiziune si industria cinematografica sa reducă numărul scenelor cu conţinut erotic din produsele pe care le lansează pe piaţa. Din acest motiv, American Academy of Pediatrics a iniţiat, in urma cu un deceniu, campania Media Matters, nu doar pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveşte influenta avuta de televiziune si de industria cinematografica asupra tinerilor, ci si pentru a alerta părinţii in privinţa rolului vital al monitorizării programelor urmărite de copiii lor.

de Ecaternia Popescu

sursa: Bună Ziua Iaşi

Niciun comentariu: