Treceți la conținutul principal

Curajul (1)

În textele scripturistice, îndemnurile la curaj ale Domnului sunt numeroase.

Nu te teme (Marcu 5,36; Luca 8,50) ii spune mai marelui sinagogii, lui Iair, când vin unii si-i vestesc ca fiica lui a murit. Nu te teme, crede numai si se va izbăvi. (Credinţa este, prin urmare, recunoscută a fi o faptă de curaj, iar curajul e declarat, aidoma credinţei, o taină). Lui Simon la fel i se grăieşte: Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni (Luca 5,10). Ucenicilor si mulţimii tot aşa: Nu te teme, turmă mică. (Luca 12,32). Nu te teme găsim si in Apocalipsa (1,17)
Acelaşi indemn apare si in forma plurală: Deci nu vă temeţi (Matei 10, 26); aşadar nu vă temeţi (Matei 10,31) indrăzniti, Eu sunt, nu vă temeţi (Matei 14, 27); Ioan 6,20); toate către apostoli, când ei s-au speriat vazandu-L ca umbla pe mare. La schimbarea la Faţă, după trecerea norului luminos, se apropie de Petru, Iacov si Ioan si atingându-i le zice aşişderea: sculaţi-va si nu vă temeţi (Matei, 7). Îngerul către femeile venite la mormânt: Nu vă temeţi (Matei 28, 5), iar Domnul repeta si El, aceloraşi: Nu vă temeţi (Matei 28,10). Îngerul Domnului către pastori: Nu vă temeţi (Luca 2,10), “căci iată vestesc vouă bucurie mare”. Când Iisus se arată celor unsprezece si ei se infricosează crezând că vad duh (Luca 24, 36-37), nu rosteşte aceleaşi cuvinte, dar sensul vorbelor: “Pace vouă” si “De ce sunteţi tulburaţi?” este identic cu: nu vă temeţi. ("Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze” stă scris si la Ioan 14, 27). Când scena umblatului pe apă pe vreme rea este povestită de Ioan (6, 19-20), cuvintele folosite sunt aceleaşi ca la Matei: “Ei s-au înfricoşat: iar El le-a zis: Eu sunt nu vă temeţi.”
Alteori întâlnim: nu vă spăimantati, ca la Marcu 16,6 (îngerul către femei, in dimineaţa Duminicii de după răstignire).
Frica este vrednică de certare si de dojană : De ce vă este frică puţin credincioşilor? Li se spune (Matei 8,26) celor din corabie, spăimantati de valurile ce o acopereau. La fel Marcu 4, 40: “Pentru ce sunteţi aşa fricoşi? Cum de nu aveţi credinţă?” Fără frică isi dorise să primească darurile cereşti si Zharia, tatăl Înaintemergătorului, după ce a scris numele copilului pe tăbliţă. Formele negative nu te teme, nu va temeţi, nu va spăimântaţi, sa nu se tulbure inima voastră sunt adesea înlocuite prin imbolduri la curaj: Îndrazneste, fiule (Matei 9,2; către un slăbănog); îndrăzneşte, fiica (Matei 9, 22; Luca 8,48 către femeia cu scurgere de sânge): îndrăzniţi: (Matei 14, 27; Ioan 10, 33); În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea; îndrăzniţi.(Marcu 6, 50); ); îndrăzneşte, scoală-te! (Marcu 10, 49; catre orbul Bartimeu).

Ieromonah NICOLAE DELAROHIA (Curajul, Duminica a 23 dupa Rusalii, fragment)

Comentarii

Cristina a spus…
Asa, este. Sa ne dea Dumnezeu curaj ca sa putem sa-L marturisim adevarat!
Ramona a spus…
Dumnezeu sa ne ajute!

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.