miercuri, 18 martie 2009

Când vine binecuvântarea lui Dumnezeu?

Binecuvântarea lui Dumnezeu vine atunci când dam milostenie.
Bătrânul Sava de la Manastirea Filoteu mi-a povestit ca în timpul marii foamete din 1917 părinţii de la Manastirea Iviru, văzând ca se golesc magaziile manastirii au împuţinat primirea de străini.
Ba chiar un proestos mai zgârcit insista sa o taie de tot. Ca urmare si Hristos a oprit orice binecuvântare pentru manastire. Atunci părinţii au început sa flămânzească si sa se plângă lui Hristos si Maicii Domnului ca nu se îngrijesc de manastirea lor. Din păcate nu-si înţeleseseră greşeala.
Intr-o zi s-a arătat Hristos portarului manastirii în chip de sărac si i-a cerut putina pâine. Atunci portarul i-a spus cu mâhnire:
- Nu avem, frate, de aceea am si tăiat primirea de străini. Dar aşteaptă puţin si-ti voi aduce bucăţica ce o am în chilie pentru mine.
Atunci a alergat la chilia sa si aducând pâinea ce o avea pentru sine, a dat-o Săracului. A văzut, însa, ca fata Aceluia strălucea. După ce Săracul a luat pâinea, l-a întrebat pe portar:
- Ştii de ce a venit aceasta nenorocire peste manastire? Deoarece aţi alungat de aici doua lucruri: pe “daţi” si pe “vi se va da”.
După aceste cuvinte S-a făcut nevăzut, răspândind o strălucire care l-a orbit pe portar. Atunci portarul s-a pierdut cu firea, dar după puţin timp si-a revenit si a alergat înfricoşat la proestoşii manastirii, cărora le-a povestit întâmplarea.
La început părinţii îşi chinuiau mintea sa-si amintească pe care oameni i-au alungat. După aceea însa si-au dat seama ca Săracul Acela fusese Hristos si au înţeles si cuvintele Sale din Evanghelie: “Daţi si vi se va da”.
Aceia s-au căit îndată pentru greşeala lor si, de îndată ce au început sa dea din puţinul lor la săraci, degrab au sosit si binecuvântările bogate ale lui Dumnezeu.

Mai multe gasiti aici: Pateric.Credo.ro Despre milostenie

Niciun comentariu: