Treceți la conținutul principal

Un ghid al frumuseţii lăuntrice


Cuvintele Părintelui
Un ghid al frumuseţii lăuntrice


Antologie si cuvânt înainte
Pr. prof. Radu Dorin Micu

Printre noi sunt îngeri…

A fost prima oară când l-am văzut aproape: într-o seară de aprilie, în capela Facultăţii de Teologie din Sibiu, la Liturghia Darurilor. A intrat prin uşile impărătesti şi, văzându-mi nedumerirea de novice, aflat în anul I, un coleg mi-a şoptit: „E Preasfinţitul Justinian”. Slujba, ale cărei ecouri îmi sunt incă vii in suflet, a fost minunată. La sfârşitul ei, intr-un scurt cuvânt de învătătură, Preasfinţitul ne-a spus un lucru care m-a tulburat profund: „Mulţi suntem oameni fireşti, cu lipsuri, cu păcate, dar să ştiţi că printre noi sunt îngeri.”
Mă uitam în jur la colegii mei gândindu-mă: „Sub al cărui chip stă ascuns îngerul?”
Înca nu aflasem (nu aveam cunoştinţe de „teologie liturgica”) că îngerii, dimpreună cu oamenii, aduc slavă lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie. Eu căutam îngerul printre cei văzuţi. Si ştiu astăzi că nu mă înşelam: el era acolo…
Cartea de faţă s-a născut din nevoia de a mărturisi o dragoste, prea des nedesluşită deplin nici măcar propriului meu suflet, pentru un om in vecinătatea căruia am simţit adierea de zefir a sfinţeniei.
Din acest motiv mi-am asumat postura unui „hot de mărgăritare”: cu gândul de a le dărui celor care-l iubesc pe Părintele nostru si ii caută povaţa. Aceia care o vor citi vor descoperi o teologie a dragostei si a îngăduinţei, o teologie poetică sub forma unui şirag de apoftegme demne de Pateric. Într-o lume a confuziei spirituale, caracterizată prin slăbirea discernământului duhovnicesc si căutarea avidă a divertismentului, într-o lume in care proliferează o „estetică” a sluteniei, această carte ne oferă repere spirituale ferme si clare, dezvăluindu-ne tainele Frumuseţii autentice, desăvârşite, veşnice.
Să ne preumblam prin această splendidă „pajişte de crini” si să ascultam cu inima cuvintele Episcopului Justinian, Părintele nostru…
Cartea a apărut la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2009
Aceasta a fost întotdeauna bucuria mea: să stau de vorbă cu Dumnezeu despre voi şi să stau de vorbă cu voi despre Dumnezeu. PS Justinian

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…