sâmbătă, 1 septembrie 2012

Oamenii îţi vor părea după felul ochilor cu care-i priveşti

Dacă adesea vei fi mai atentă la propriile-ţi greşeli şi rele purtări, atunci nici nu vei vorbi, nici chiar nu vei mai gândi rău despre cineva pentru că, atunci când atenţia îţi este concentrată asupra propriilor tale păcate, nu mai vezi greşelile altora. Însă chiar de se va întâmpla s-o vezi pe sora ta păcătuind, gândeşte-te că ea pe dată se poate căi, se poate îndrepta şi-şi poate şterge păcatul, căci Dumnezeu are putere s-o facă să stea (cf.Romani 14,4), însă tu care o judeci poţi în orice clipă să păcătuieşti mult mai rău decât ea şi nu ştii dacă ţi se va mai da vreme să-ţi îndrepţi şi să-ţi speli păcatul.
De aceea, păzeşte-te de a judeca, slujeşte-le tuturor, socoteşte-te pe tine mai rea decât toate, păstrează în inimă dragostea pentru toate şi arat-o prin fapte; aşa vei fi în pace şi te vei mântui.
*
Liniştea ta personală şi pacea sufletului este de fapt prima condiţie a mântuirii noastre. Străduieşte-te să iubeşti pe toată lumea.
*
Nu te compătimi, autocompătimirea şi îndreptăţirea de sine împiedică lucrarea mântuirii unui călugăr şi-l fac să se împotmolească pe drumul izbânzii.
*
Lucrurile cele bune cu osteneală se câştigă.
*
Nici o osteneală, cât de mică, făcută pentru înfrânare de dragul ţinerii poruncilor, nu rămâne fără de plată din mâinile Celui ce răsplăteşte, a Celui Care a zis că şi cel ce va da numai un pahar cu apă rece în nume de ucenic nu-şi va pierde plata sa. (cf. Matei 10, 42)
*
De-ai fi căutat la tine însăţi şi te-ai fi străduit să afli în inima ta această Împărăţie a lui Dumnezeu, atunci nu te-ai mai fi plâns de cei din jur ca fiind cauza tulburărilor şi ispitelor tale.
*
Oamenii îţi vor părea după felul ochilor cu care-i priveşti.
*
Iar noi, chinuindu-ne fără milă unii pe alţii, adesea cerem de la aproapele nostru ceea ce nici chiar noi nu putem împlini şi, în mod sigur, n-am fi putut împlini dacă am fi fost în locul lui.

din
Scrisori către o începătoare pe calea vieţii întru Hristos
Stareţa Taisia
Editura Christiana

Niciun comentariu: