Treceți la conținutul principal

Oamenii îţi vor părea după felul ochilor cu care-i priveşti

Dacă adesea vei fi mai atentă la propriile-ţi greşeli şi rele purtări, atunci nici nu vei vorbi, nici chiar nu vei mai gândi rău despre cineva pentru că, atunci când atenţia îţi este concentrată asupra propriilor tale păcate, nu mai vezi greşelile altora. Însă chiar de se va întâmpla s-o vezi pe sora ta păcătuind, gândeşte-te că ea pe dată se poate căi, se poate îndrepta şi-şi poate şterge păcatul, căci Dumnezeu are putere s-o facă să stea (cf.Romani 14,4), însă tu care o judeci poţi în orice clipă să păcătuieşti mult mai rău decât ea şi nu ştii dacă ţi se va mai da vreme să-ţi îndrepţi şi să-ţi speli păcatul.
De aceea, păzeşte-te de a judeca, slujeşte-le tuturor, socoteşte-te pe tine mai rea decât toate, păstrează în inimă dragostea pentru toate şi arat-o prin fapte; aşa vei fi în pace şi te vei mântui.
*
Liniştea ta personală şi pacea sufletului este de fapt prima condiţie a mântuirii noastre. Străduieşte-te să iubeşti pe toată lumea.
*
Nu te compătimi, autocompătimirea şi îndreptăţirea de sine împiedică lucrarea mântuirii unui călugăr şi-l fac să se împotmolească pe drumul izbânzii.
*
Lucrurile cele bune cu osteneală se câştigă.
*
Nici o osteneală, cât de mică, făcută pentru înfrânare de dragul ţinerii poruncilor, nu rămâne fără de plată din mâinile Celui ce răsplăteşte, a Celui Care a zis că şi cel ce va da numai un pahar cu apă rece în nume de ucenic nu-şi va pierde plata sa. (cf. Matei 10, 42)
*
De-ai fi căutat la tine însăţi şi te-ai fi străduit să afli în inima ta această Împărăţie a lui Dumnezeu, atunci nu te-ai mai fi plâns de cei din jur ca fiind cauza tulburărilor şi ispitelor tale.
*
Oamenii îţi vor părea după felul ochilor cu care-i priveşti.
*
Iar noi, chinuindu-ne fără milă unii pe alţii, adesea cerem de la aproapele nostru ceea ce nici chiar noi nu putem împlini şi, în mod sigur, n-am fi putut împlini dacă am fi fost în locul lui.

din
Scrisori către o începătoare pe calea vieţii întru Hristos
Stareţa Taisia
Editura Christiana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.