Treceți la conținutul principal

Asigurare de viață

Ierodiacon Serafim Pantea

Mulți sunt păcăliți în ziua de azi de firme apărute ca ciupercile după ploaie care fac asigurări de sănătate, pentru pensie, asigurări de viață, pentru studii și alte multe asemenea. E o adevărată industrie și, în același timp, o mafie cu acte în regulă. Când au căzut cele două turnuri în New York, au dat faliment două firme de asigurări. Nu li se plătiseră destui bani? Probabil că primiseră mulți bani dar cei din vârful piramidei s-au decis că o vilă în Hawaii și o insulă grecească, eventual și o flotă de iaht-uri sunt lucruri care trag mai greu în balanță decât despăgubirile așa că au declarat firma falimentară și n-au mai plătit nimic. Sunt multe firme de asigurări care stau 10, 20 sau chiar 50 de ani pe piață și apoi când văd că nu mai intră banii destul de des și în cantități destul de mari, se decid să declare faliment și să dispară de pe piață cu tot ceea ce au putut aduna între timp. Iar cel care are de suferit este cel care s-a încrezut în asemenea scheme elaborate, care de multe ori au în spate chiar nume foarte mari de bănci. Aș spune că asigurările sunt o afacere în măsura în care nu aș fi convins de faptul că denumirea de escrocherie legală ar fi mai potrivită.

Există însă un gen de asigurare foarte des trecută cu vederea de mulți dintre noi. Și ăsta este un lucru ciudat mai ales pentru că nu vorbim de posibilitate să primești înapoi ceea ce ai dat ci discutăm de „însutit și înmiit” plus un bonus cum nu mai dă nimeni altcineva. Firma funcționează de la facerea lumii pe același principiu dar în ultimii două mii de ani a luat mai mult amploare și să i se facă mai multă reclamă.

Să presupunem că vrea cineva să pună deoparte pentru zile negre la această firme de asigurări pe care o vom numi generic „Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”. O pâine integrală costă 1 leu și 30 de bani sau cel puțin atâta costa la un chioșc de lângă Mănăstirea Golia. Iei o pâine în fiecare zi și o dai unui om flămând. Cine nu-și poate permite 40 de lei pe lună, poate încerca cu o jumătate de pâine pe zi, o pâine pe săptămână, cât și cum poate. O pâine pe săptămână înseamna doar 5 lei și 20 de bani pe lună. O sumă modică considerând că un ceai la Cărturești sau la Avant-Garde e 8 lei. E important să dai o pâine sau altceva care este clar util și nu bani pentru că industria cerșetoriei a urcat la cote greu de imaginat. Mulți magnați cu vile și mașini scumpe fac multe zeci sau chiar sute de milioane lunar din cerșit, iar unii au transformat-o într-o adevărată industrie având cerșetori angajați și luând cotă parte. Sunt unele „familii” care fac copii ca să aibă pe cine să trimită la cerșit și nu ca să-i crească, să-i educe, să-i învețe valorile umanității.

Să recapitulăm, o pâine pe zi, pe care o scoatem din renunțarea la unele plăceri sau chiar la vreun viciu, și avem asigurarea că nu ducem lipsă câte zile avem pe pământ. Și bonus? Da, și ca bonus primim Împărăția Cerurilor. Iar asta chiar nu prea poate fi prețăluită cu bani de nici un fel.

Va recomand sa cititi si Omul bionic

Comentarii

Serafim Pantea a spus…
Sunt diacon. Ierodiacon, nu ieromonah :)
Ramona a spus…
Am modificat. Iertare.
:)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.