Treceți la conținutul principal

Parcă înțeleg altfel, mai profund, mai complet

Draga mea Măicuţă,
M-am apucat de pasul 6 și încă am mai văzut lucruri pe care am dat vina. Dar nu numai că am dat vina, ci încă nu le-am acceptat şi "le mai port pică", acționând după ele.
Nu știu dacă urmare a lucrului de "ieșire din labirint", de când cu "revelația" aceea a perspectivei inverse de la seminar, din ce în ce mai des văd lucrurile în felul acesta, cu "pauzele" aferente, când sondez și găsesc un alt sens trecutului, care astfel parcă îmi lărgește în același timp "aria" de cuprindere și înțelegere. Ideea asta mi se conturează din ce în ce mai clar și mai profund în același timp. Adică parcă primește o consistență fizică, în inima mea.
Mi se pare extraordinar acest verset, esențial. Mi se oprește respirația la propriu atunci când mă gândesc la asta: "Pentru că a Lui făptură suntem, zidiți în Hristos Iisus spre fapte bune, pe care Dumnezeu le-a gătit mai înainte, ca să umblăm întru ele." (Ef. 2, 10)
Toată istoria mea, tot ce “mi se cere” e deja “pregătit”. Eu trebuie să fiu acolo doar să le transpun în fapte, să le aduc la ființă, la ființare. Tot ce nu fac nu e o problemă a mea personală, cu Domnul eventual, ci e o problemă a întregii umanități, ce (nu) fac eu nu mă afectează doar pe mine, ci toată umanitatea. Știu, s-a spus asta de nenumărate ori, de multe ori am citit chiar eu, dar acum trăiesc asta ca pe o revelație. Eu cred că fac eu una și alta, că ce important e să fac o faptă bună, că e important să împlinesc poruncile. Dar împlinirea poruncilor e mai mult decât faptă bună, e chiar respectarea mersului firesc al lumii, așa cum a făcut-o Domnul.
“Toate prin El s-au făcut; și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut. Întru El era viață și viața era lumina oamenilor.” (In. 1) “Toate”, înseamnă chiar toate, adică și ce nu e făcut încă acum, în momentul acesta, dar va fi făcut, chiar dacă timpul la care e scris e trecutul. Păcatul și “neființa” e chiar asta, “nefacerea” lucrurilor Domnului, care dezechilibrează lumea.
Iar Isaia spune: "...Eu te-am chemat pe nume și un nume de cinste ți-am dat fără ca tu să Mă știi. Eu sunt Domnul și nimeni altul! Afară de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins fără ca tu să Mă cunoști". (Is. 45) Și nu e vorba aici de predestinare, ci de lucrare întru viziunea Domnului, de asumare liberă a realizării, materializării viziunii, rațiunii divine.
Această "ne-facere" a lucrurilor întru care suntem chemați să le facem, ne aruncă "afară", în afara lucrurilor zidite pentru noi, ca să umblăm întru ele. Suntem în afara lui Hristos, nu pentru că ne alungă El, ci că nu facem lucrurile întru care am fost chemați şi ne dăm singuri afară. Iar El ne tot aduce, ne tot cheamă, iar și iar și noi, dacă nu înțelegem și nu facem, iar ne îndepărtăm și amânăm momentul în care putem fi cu El.
Doamne, cât de cutremurător e. Cât de importanți suntem. Cât de mare e păcatul lui "ce sunt eu, eu nu valorez nimic!" Cât de nesimțitori Îl acuzăm pe Domnul că El nu ne îndeplinește dorințele, în timp ce noi nu ne împlinim chemarea, porunca, pe care, împlinind-o, ne-am face cei prin care toate se fac. Și pe care, făcându-le, nu suntem decât slugi netrebnice, care am făcut "cele ce trebuia să facem" pentru că erau "gătite mai înainte".
Acum îmi vine să recitesc tot ce am citit în ultima vreme, tot ce am întâlnit despre asta, că parcă înțeleg altfel, mai profund, mai complet, nu știu cum.
Sărut mâna și zile cu spor și bucurie, întru faptele Domnului.
Cr. cu drag
*
Draga mea, mult dragă, Cr,
Fără să-L primim pe Domnul în cotloanele întunecoase ale sufletului nostru, încet, încetișor, pe cât ni se poate, cu delicatețe, dar și cu hotărâre, nu putem să-L auzim cu adevărat!
Trăiesc împreună cu tine zbaterea ta, trezirea ta, durerea ta, dar și aceste țâșniri de bucurie și înțelesuri sfinte care vin prin străpungerile inimii tale dragi,
Cu respect și recunoștință pentru lupta ta
Maica Siluana

Comentarii

corneliarada a spus…
Cornelia,Oradea

Porti in suflet o comoara pe care nu multi "pamanteni" o au,o comoara care va dainui spre vesnicie.
Cuvinte si invataturi frumoase am citit pe blogul tau,dar povestioara cu magarul batran m-ia ramas imprimata in minte.
Dumnezeu cel Mare si Puternic s-ajute tuturor,dandu-ne intelepciune,credinta,ratiune si multa putere de-a ierta.
VA pup pe
toti,
cornelia,oradea
Ramona a spus…
Draga Cornelia, vorbesti din inima ta iubitoare si din frumusetea sufletului tau si ma coplesesti.
Sa dea Bunul Dumnezeu sa le ducem pe toate asa cum vin, cu rabdare si curaj.
Te imbratisez cu drag mult, și sa știi ca deja îmi este dor de voi toți :)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…