Treceți la conținutul principal

A spune copiilor adevărul

Alice Miller, Ta vie enfin sauvée

(...) viaţa persoanei adulte comportă momente în care, oricare ar fi amploarea reuşitelor lui actuale, o maladie fizică îl constrânge să se întrebe asupra copilăriei lui. Aproape toate scrisorile pe care le primesc pe site-ul meu de pe Internet povestesc acelaşi gen de istorii: „Eu nu am fost maltratat(ă), dar totuşi de multe ori bătut(ă) şi chinuit(ă). Cu toate acestea am reuşit să-mi întemeiez o familie, am copii, un job bun etc. Or, acum, sufăr de depresii, de dureri, de insomnii şi nu ştiu de ce. Este posibil ca acestea să aibă vreo legătură cu copilăria mea? Dar toate acelea sunt foarte departe, eu nu-mi amintesc aproape nimic din acea vreme.”

Nu de puţine ori se întâmplă ca oameni care îşi pun astfel de întrebări şi caută să le răspundă îşi descoperă adevăratul lor Sine, istoria copilului maltratat şi a suferinţelor lui negate. Ei încep să trăiască cu adevăratele lor sentimente fără să fugă de ele şi, de multe ori, sunt uimiţi să găsească, pe această cale, eliberarea. Ei îi dau copilului care au fost ceea ce părinţii lui nu i-au dat niciodată: permisiunea de a-şi cunoaşte adevărul lui, de a trăi cu el, de a-l admite şi de a înceta să fugă de el. Cum, în prezent, îşi cunosc adevărul lor, ei nu mai au nevoie să-şi înşele sau anestezieze corpul cu ajutorul drogurilor, al medicamentelor, al alcoolului sau al teoriilor care sună bine. Ei îşi regăsesc energiile pe care până atunci au trebuit să le mobilizeze pentru ca să fugă de ei înşişi.

Fragment preluat de aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.