Treceți la conținutul principal

Sentimentele faţă de aproapele tău oglindesc, pur şi simplu, sentimentele faţă de tine însuţi

In permanenta supraestimezi importanta aproapelui tau in viata ta. Pe de-o parte vrei sa-l invinuiesti pentru toate probleme tale [...]. Pe de alta parte, vrei sa-l ridici pe un piedestal si sa-l preaslavesti [...].

Cu toate acestea, iti vine foarte greu sa-l tratezi pe aproapele tau ca pe un egal. [...] Din nefericire, daca nu te iubesti pe tine insuti, nu prea o sa reusesti sa-l iubesti pe aproapele tau.

A invata sa te iubesti pe tine insuti si a invata sa-ti iubesti aproapele, merg mana in mana.

Nu poti sa-l iubesti pe semenul tau si sa te urasti pe tine insuti, sau sa te iubesti pe tine insuti si sa-l urasti pe semenul tau.

Sentimentele fata de aproapele tau oglindesc, pur si simplu, sentimentele fata de tine insuti.

[...]

Atunci cand il condamni pe aproapele tau, poti fi sigur ca nu pe el il condamni, ci o parte din tine insuti de care ti-e rusine si pe care nu ai acceptat-o. Faptul ca descoperi niste neajunsuri la aproapele tau nu te poate face sa te simti mai bine - intrucat aceasta doar agraveaza propria ta senzatie de nevrednicie.

Nici dreptatea, nici mantuirea nu se dobandesc atacandu-ti semenul. [...] Fiecare cui pe care il bati in palma semenului tau te tine pe tine pironit de cruce.

[...] Nu-l face raspunzator pe aproapele tau pentru pacea si fericirea ta si nu-ti asuma nici responsabilitatea pentru pacea si fericirea lui.

[...]

Iubeste-ti aproapele, asa cum ai vrea sa te iubesti pe tine insuti. Fa-l sa fie la fel de important. Nu fa sacrificii pentru el si nu-i cere ca el sa faca sacrificii pentru tine, ci ajuta-l cand poti si primeste-i ajutorul cu recunostinta, atunci cand ai nevoie de el.

Aceasta reciprocitate simpla si plina de demnitate este un gest al iubirii si acceptarii. El demonstreaza incredere si stima reciproca.

Mai mult de atat e prea mult. Mai putin de atat e prea putin.

"Iubire fara conditii" - Paul Ferrini

Sursa: Blogul In căutarea frumosului

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.