miercuri, 2 martie 2011

Sentimentele faţă de aproapele tău oglindesc, pur şi simplu, sentimentele faţă de tine însuţi

In permanenta supraestimezi importanta aproapelui tau in viata ta. Pe de-o parte vrei sa-l invinuiesti pentru toate probleme tale [...]. Pe de alta parte, vrei sa-l ridici pe un piedestal si sa-l preaslavesti [...].

Cu toate acestea, iti vine foarte greu sa-l tratezi pe aproapele tau ca pe un egal. [...] Din nefericire, daca nu te iubesti pe tine insuti, nu prea o sa reusesti sa-l iubesti pe aproapele tau.

A invata sa te iubesti pe tine insuti si a invata sa-ti iubesti aproapele, merg mana in mana.

Nu poti sa-l iubesti pe semenul tau si sa te urasti pe tine insuti, sau sa te iubesti pe tine insuti si sa-l urasti pe semenul tau.

Sentimentele fata de aproapele tau oglindesc, pur si simplu, sentimentele fata de tine insuti.

[...]

Atunci cand il condamni pe aproapele tau, poti fi sigur ca nu pe el il condamni, ci o parte din tine insuti de care ti-e rusine si pe care nu ai acceptat-o. Faptul ca descoperi niste neajunsuri la aproapele tau nu te poate face sa te simti mai bine - intrucat aceasta doar agraveaza propria ta senzatie de nevrednicie.

Nici dreptatea, nici mantuirea nu se dobandesc atacandu-ti semenul. [...] Fiecare cui pe care il bati in palma semenului tau te tine pe tine pironit de cruce.

[...] Nu-l face raspunzator pe aproapele tau pentru pacea si fericirea ta si nu-ti asuma nici responsabilitatea pentru pacea si fericirea lui.

[...]

Iubeste-ti aproapele, asa cum ai vrea sa te iubesti pe tine insuti. Fa-l sa fie la fel de important. Nu fa sacrificii pentru el si nu-i cere ca el sa faca sacrificii pentru tine, ci ajuta-l cand poti si primeste-i ajutorul cu recunostinta, atunci cand ai nevoie de el.

Aceasta reciprocitate simpla si plina de demnitate este un gest al iubirii si acceptarii. El demonstreaza incredere si stima reciproca.

Mai mult de atat e prea mult. Mai putin de atat e prea putin.

"Iubire fara conditii" - Paul Ferrini

Sursa: Blogul In căutarea frumosului

Niciun comentariu: