Treceți la conținutul principal

Casandra Maria Hausi - Trofeul festivalului Maria Tanase - Craiova 2009

La foc de tabără, înconjuraţi de pădurea de brazi, acoperiţi de stele, ascultam doine.
Casandra Maria Hauşi cântă Balada lui Pintea Viteazu`.
Atunci mi-a dat fiori.
Acum am reasculta-o şi, din nou, mi-a dat fiori. E uimitoare...

Prietenilor mei din tabăra ''Dragoste şi prietenie'', cu dragoste şi prietenie :) Vă îmbrăţişez şi vă iubesc. Vă mulţumesc din suflet pentru toate. (Ramona)
***
Videoclip: ''Balada lui Pintea Viteazu''
Inregistrare: Radio Cluj, martie 2007
Foto: Stoian Nicolae Rafael


BALADA LUI PINTEA VITEAZU

Culegere de folclor editata in 1982, Gheorghe Gh. Pop, informator: Anuta Munteanu pe atunci 68 ani, sat Valeni- Budesti
In partitura acestei balade apar pe diferite pasaje muzicale indicatii ale cantatului cu noduri (lovituri de glota). Specifica Tarii Maramuresului si Tarii Lapusului.  De regula aceasta infloritura daca apare in afara textului de vers, ceea ce deseori se intampla, ea se executa pe un refren cunoscut ca: "dzaii-hai hai dzai zai-hai", "hai-hai", "dui, dui si iara dui"
Aici infloritura melodica se va desfasura pe una din silabele versurilor. (spre exemplu: Tat murgutu cel de vant- cuvantul Vant pe silaba a; Susoara l-o lovit-cuvantul lovit, pe vocala i.)

Comentarii

sunt roua a spus…
imi place foarte mult casutza cu floarea soarelui ..e o bijuterie :X
Ramona a spus…
Da, aşa este. Mulţumesc de vizită:)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.