vineri, 26 august 2011

Nimic nu merge!

Laurenţiu Dumitru

Un amic, care lucreaza printr-o tara araba, in Emirate, imi povestea o situatie vis a vis de faptul ca avem tendinta de a spune ca nimic nu merge. Un coleg de-al sau, inginer, sef de lucrari la o fabrica ii spunea ca la o sedinta operativa, vine inginerul dispecer de exploatare si se vaita aluia de la reparatii ca nimic nu merge. La care tipul de la reparatii ii cere: fii mai explicit, ce anume nu merge, nu pot sa cred ca nu merge chiar nimic. La care dispecerul insista: Nimic, dom’le, nimic, nu intelegi? La care tipul de la reparatii se duce in instalatie, apuca maneta (anclansatorul principal) si decupleaza de la retea toata fabrica. Instantaneu, moare tot, tot. Bineinteles ca sar toti ca disperatii, ceea ce s-a oprit in cateva secunde se pornea, cu punerea in sincronizare a tuturor parametrilor, in… doua saptamani. Atunci tipul de la reparatii se intoarce catre dispecer si-i spune: Uite, asta inseamna nimic. Acum poti sa-mi spui si mie EXACT ce nu mergea?.
Ei bine, EXACTUL asta ne da noua bataie de cap, ne e mai la indemana sa zicem ca nimic nu e bun…
Pentru ca nu identificam problemele si generalizam la nesfarsit, ne lamentam, ne scandalizam si nu rezolvam nimic.
Spre exemplu, multi parinti spun despre copiii lor adolescenti ca nu-s buni de nimic…, ca-s niste haimanale…. Nu vad cele bune ale lor, desi, spune inspirat parintele Savatie Bastovoi intr-o carticica: Orice om tanjeste sa fie inteles, dar se simte inteles numai de cel care ii remarca si ii vorbeste de calitatile sale ascunse, pe care altii nu i le observa. Ma intreb si eu… cum sa te intelegi cu un tanar cand crezi, simti si spui ca e total dereglat!? Cand spui ca nu-i bun de nimic, cum sa mai ai ochi pentru calitatile lui ascunse?! Ar fi bine si de dorit sa cautam ceea ce e bun in fiecare, nu poate fi cineva 100% rau… Sa cautam cele bune… Spune in slujba inmormantarii: Chipul slavei tale celei negraite sunt, desi port ranile pacatelor.
Dumnezeu care stie toate are timp si rabdare si va arata fiecaruia cum sa separe cele bune de cele rele. Vai noua, sa nu inchidem noi portile raiului altora si sa nu intram nici noi… Sa-L rugam pe Domnul sa ne invete sa privim cu inima buna, sa vedem pe fiecare om cu ochii lui Dumnezeu!

Niciun comentariu: