Treceți la conținutul principal

Rabdă, iubeşte...

- Cum să mă rog pentru colegul meu, adică şeful, care este de altă confesiune şi care de multe ori mă umileşte?


- Cu toată dragostea! Să ştiţi că pe oameni care ne fac rău şi care ne fac rău în chip evident, nu trebuie să-i judecăm, nu trebuie să ne revoltăm. Dacă un om…dacă vezi un om nebun că face tot felul de prostii, de nebunii, chiar te loveşte, te superi pe el? Nu te superi pentru că ştii că el e bolnav mintal, ştii că n-are toate minţile, îl ierţi, îl rabzi. Pe un copil care poate de multe ori face prostioare, face prostii, o să-l ierţi cu uşurinţă pentru că ştii că nu e încă matur, nu le înţelege pe toate. Aşa să facem şi noi cu cei care ne fac probleme mari, poate foarte mari, să-i înţelegem ca nişte oameni care încă sunt bolnavi sufleteşte, dacă vedem răul concret făcut, sunt bolnavi sufleteşte, şi să ştiţi că prin oamenii care nu au credinţă deplină, adevărată şi curată, diavolul poate lucra cu uşurinţă şi atunci le aruncă un gând în minte şi nu ştiu că gândul acela e de la diavol şi nici nu fac deosebirea între gânduri şi nici nu se gândesc la treaba asta şi nici nu le pasă de treaba asta şi atunci dracul face ce vrea cu ei. Şi dacă tu te-ai pus să fi creştin, ţi-l pune duşman pe şef ca să-ţi facă viaţa amară, ca să te facă pe tine, că, dacă tu te-ai lăsat de desfrânare, tu te-ai lăsat de rele, ai început să ţii o viaţă creştină, ai început să ţii posturile, ai început să te împărtăşeşti, respecţi poruncile, te sileşti să-L iubeşti pe Dumnezeu, diavolul nu te mai poate înşela, nu-ţi mai poate spune: ’’du-te şi fă desfrânare acolo, du-te înşala-l pe ăla’’, nu mai vrei s-asculţi, atunci ce face diavolul? Pune în mintea unui om care nu-şi dă seama de lucrul ăsta, că-i lucrare drăcească asta, ură împotriva ta, îl pune să-ţi facă şicane, îl pune să-ţi facă probleme foarte mari, poate. De ce? Ca să te facă să-l urăşti! Ca să te facă să răspunzi cu rău la răul lui, şi atunci a rezolvat problema: te-a făcut să păcătuieşti, te-a făcut să cazi în mânie, te-a făcut să cazi în ură, în condamnare. Ce trebuie să facem noi? Să-i răbdăm. Să răbdăm şi să considerăm că-s nişte oameni- dacă vedem răul evident- că-s nişte oameni bolnavi, nişte oameni care nu-şi dau seama de ce fac. Treci peste el, rabdă-l, iubeşte-l. Nu-l urăsc pe cel care face un lucru din nebunie, îl iubesc şi încerc să-l ajut. Încerc să-l fac să înţeleagă. Aşa şi noi: roagă-te pentru el, roagă-te din toată inima, cu toată dragostea şi Dumnezeu va lucra.

Pr. Ştefan Negreanu
(fragment dintr-o conferinţă)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.