Treceți la conținutul principal

Când perioada sfârşitului de an este prilej de tulburare

Cristina Sturzu

Perioada sărbătorilor poate fi asociată în vieţile unora dintre noi cu o stare de anxietate şi chiar depresie. Dacă la unii se instalează această stare pornind de la amintiri din copilăria lipsită de griji ce contrastează cu viaţa din prezent, alţii trec prin situaţii mai dramatice, cum ar fi şomajul, probleme de familie, singurătate venită după pierderea unei persoane dragi, izolare, aşteptări neîmplinite şi chiar adunările de familie tensionate între rude înstrăinate pot duce la tristeţe şi disperare.

Timpul bucuriei, al întâlnirilor minunate din familie, al trăirilor profunde legate de Naşterea Domnului pur şi simplu sunt inexistente pentru unii dintre noi. Este depresia celor care se găsesc afundaţi fără ieşire, cei ce văd sinuciderea ca o eliberare din această disperare şi a celor care-şi doresc moartea în fiecare noapte. Aceştia au nevoie de iubire, înţelegere şi ajutor. Ei au nevoie de Spovedanie şi de Trupul lui Hristos, de rugăciunea celor din jur şi uneori chiar şi de medicamente, prescrise în urma consultaţiei de specialitate.

Există un drac al întristării

Cuvântul "depresie" nu apare ca atare în Biblie, dar cu siguranţă această stare este surprinsă de multe ori atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. Proorocul David plânge, în Psalmul 88, versetele 3-6: "Că s-a umplut de rele sufletul meu şi viaţa mea de iad s-a apropiat. Socotit am fost cu cei ce se coboară în groapă; ajuns-am ca un om neajutorat, între cei morţi slobod. Ca nişte oameni răniţi ce dorm în mormânt, de care nu Ţi-ai mai adus aminte şi care au fost lepădaţi de la mâna Ta. Pusu-m-au în groapa cea mai de jos, întru cele întunecate şi în umbra morţii." Sfinţii Părinţi, de asemenea, iau în serios această realitate şi folosesc termenul de întristare, arătând chiar că este un drac al întristării.

Evagrie Ponticul spune: "Toţi dracii fac sufletul iubitor de plăceri; numai dracul întristării nu primeşte să facă aceasta, ci el ucide gândurile celor ce au început această vieţuire, tăind şi uscând prin întristare orice plăcere a sufletului, dacă e adevărat că oasele bărbatului trist se usucă. Dacă acest drac războieşte pe un monah cu măsură, îl face încercat, căci îl convinge să nu se apropie de nimic dintr-ale lumii acesteia şi să înlăture toată plăcerea. Dar dacă stăruie mai mult, naşte gânduri care sfătuiesc pe monah să-şi ia viaţa sau îl silesc să fugă departe de locul unde petrece. Acest lucru l-a gândit şi l-a pătimit dreptul Iov, fiind asuprit de acest drac. "De aş putea, zice, să mă omor sau pe altul să rog să-mi facă mie aceasta". Acestui drac l-a predat Pavel pe cel ce a făcut nelegiuire în Corint. De aceea şi scrie cu râvnă corintenilor, zicând: "Arătaţi-i dragoste, ca nu cumva să fie înghiţit unul ca acesta de o întristare mai mare".

Este normal să plângi şi să-ţi exprimi sentimentele

Dacă faceţi parte dintre acele persoane care trec prin şi sunt predispuse la momente depresive, iată câteva sugestii practice pentru perioada sărbătorilor:

- Fiţi pregătiţi. Stările acestea negative pot ataca în orice moment şi de aceea cel mai înţelept ar fi să fiţi pregătit încă dinainte pentru ele. Luaţi în considerare momente care sunt cu precădere predispuse la asta (cum ar fi seara de ajun) şi fiţi pregătit pentru ele. Stabiliţi un plan pentru acea perioadă.

- Acceptaţi. Dificultatea acestei perioade poate fi accentuată de rememorarea pierderilor. Dacă a murit recent cineva apropiat ori dacă aţi trecut printr-o separare, acceptaţi că este normal să simţiţi tristeţe. Este normal să plângi şi să-ţi exprimi sentimentele. Nu poţi fi fericit doar pentru că este perioada sărbătorilor. Nu te simţi vinovat dacă singurul tău scop pentru această perioadă ar fi "să o depăşeşti".

- Socializaţi. Nu vă afundaţi în singurătate. Sentimentele de nesiguranţă vă pot tenta spre izolare, dar impuneţi-vă să ieşiţi, chiar dacă pentru scurt timp. Mergeţi la slujbe ori angajaţi-vă în activităţi de voluntariat. A-i ajuta pe ceilalţi este de asemenea o cale pentru a vă ridica moralul.

- Coborâţi-vă nivelul aşteptărilor. Filmele şi cântecele seculare ale acestei perioade creionează de multe ori o imagine total ireală a sărbătorilor. Încercaţi să le eliminaţi din viaţa dvs., înlocuindu-le cu colinde, care exprimă adevăratul sens al sărbătorilor. De asemenea, dacă ornamentele specifice vă provoacă prea multă durere, lăsaţi-le deoparte anul acesta. Evitaţi locurile care v-ar predispune prea mult la tristeţe, cum sunt mall-urile şi alte locaţii de acest gen.

- Nu vă anesteziaţi durerea cu alcool ori alte substanţe care v-ar putea face să vă simţiţi "bine". Acest lucru predispune mai tare la depresie şi anxietate, odată trecut efectul. În plus, puteţi ajunge să faceţi lucruri pe care mai târziu le-aţi regreta, consumându-le.

- Aveţi grijă de dvs. Aveţi grijă de sănătate, mâncând alimente sănătoase, care vă dau putere. Mâncărurile fast-food şi cele prea dulci pot contribui la starea depresivă, deoarece aduc "motive în plus". Pe de altă parte, mişcarea face bine, aşa încât executaţi măcar câteva mişcări energice în faţa geamului deschis, pentru oxigenarea sângelui şi reducerea stresului, dacă nu puteţi ieşi la plimbări scurte în zone mai puţin aglomerate.

Strategii de supravieţuire:

- Ţineţi aproape numărul de telefon al duhovnicului, al consilierului ori al unui prieten. Luaţi-vă angajamentul de a suna în cazul în care gândurile negative devin prea intense.

- Stabiliţi limite. Explicaţi clar prietenilor ori familiei ce puteţi face în acest an şi ce nu puteţi face. Nu lăsaţi ca vinovăţia să vă aducă în situaţia de vă angaja în ceva ce nu puteţi gestiona acum. Cei care n-au suferit niciodată o pierdere majoră pot să nu vă înţeleagă tristeţea şi greutatea din această perioadă. Pe de altă parte, dacă pierderea pe care o trăiţi nu e atât de evidentă, e bine să le daţi câteva explicaţii cu privire la suferinţa prin care treceţi.

- Fiţi creativ. Faceţi ceva cu totul diferit în acest an. Vizitaţi un prieten de departe, mergeţi într-o excursie. Găsiţi pe cineva care trece printr-o situaţie similară şi petreceţi această perioadă împreună.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.