Treceți la conținutul principal

''Te iubesc, INDIFERENT DE...''

Citesc acum o carte începută cu câteva luni în urmă şi lăsată neterminată, dar la care m-am gândit des în ultimele zile. M-am oprit la un capitol foarte interesant. Este cartea lui Konstantin V. Zorin, Păcatele tinereţii şi sănătatea familiei, unde în capitolul 3 intitulat ''Motivele dragostei'' , autorul enumeră trei astfel de motive detaliate pe subcapitole:

1. ''Te iubesc, DACĂ...''
2. ''Te iubesc, PENTRU CĂ...''
3. ''Te iubesc, INDIFERENT DE...''

Al treilea motiv merge direct la inimă pentru că e singurul motiv real, adevărat. Restul cad la prima adiere de vânt.
  
Acelaşi mod de a vedea iubirea, iubirea adevărată, fără condiţii l-am regăsit şi aici:


''Nu vreau să ţină la calităţile mele, ci, fără niciun discernămant, la mine! Te iubesc fiindcă eşti bun; Te iubesc fiindcă eşti inteligent; Te iubesc fiindcă eşti frumos; Te iubesc fiindcă... înseamnă că este iubit nu pentru el, ci condiţionat, din anumite cauze. O iubire provocată de cauze conştiente, de calităţi pentru care dictionarul are cuvinte, de însuşiri externe; o iubire acordată ca un premiu pentru calităţi estetice, morale şi intelectuale, o iubire pe care o poti justifica nu este iubire.'' (Adela, G. Ibrãileanu)

Iubirea aceasta necondiţionată o învaţăm de la Dumnezeu.

Comentarii

Pr.Victor a spus…
N-am citit cartea. Numai că ultima definiţie "indiferent de" îmi place. Deşi poate că şi acolo aş avea o întrebare. Dae după ce voi citi cartea. :)
Ramona a spus…
V-o recomand cu încredere.
Aş vorbi mult despre asta, aproape că aş scrie o carte :)
Loredana a spus…
Eu pe acest te iubesc, daca... nu l-am intalnit in viata mea si ma rog ca nici fetele mele sa nu-l intalneasca.
te iubesc, pentru ca... e insa mult mai frecvent. Aveam un prof de filosofie in facultate care ne spunea ca inclusiv tata iubeste conditionat, iubeste copilul pentru toate calitatile pe care le are.
Singura fiinta pe lumea asta care te iubeste, indiferent de... este mama.
Asa spunea profesorul nostru si tind sa cred ca are dreptate. ma refer aici strict la iubirea dintre oameni.
Maria Iuliana a spus…
Sau, altfel spus, "te iubesc pentru ca esti" si nu "pentru ce esti".
Ramona a spus…
Maria Iuliana, foarte bine spus!
(Ai un blog foarte frumos :)
Ramona a spus…
Loredana, să avem nădejdea la Domnul că mai există şi tătici care iubesc necondiţionat :)
Dana a spus…
Cred ca acest "indiferent de" ar fi ideal sa se se aplice in general in relatiile dintre oameni, nu doar in relatia de cuplu sau intre parinte si copil. Este o iubire care il zideste pe cel caruia i se adreseaza.Cred ca este genul de iubire pe care crestinii ar trebui sa o manifeste fata de atei, pentru a-i "molipsi".
Ramona a spus…
Facem şi asta imediat ce am învăţat să ne iubim pe noi înşine şi pe aproapele nostru ca pe noi înşine :)

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.