Treceți la conținutul principal

Un alt fel de adormire a conștiinței

Primesc un mail de la o prietenă. Îl deschid și...surpriză. Un mesaj impersonal cu un ”dă mai departe”, cu o poză a unui copil cu o tumoare, pe care ”îl poți ajuta dacă dai mai departe emailul”, că primește câțiva cenți de la yahoo cu ocazia asta. 
E doar unul din miile de emailuri de genul ăsta pe care le-am primit. Mereu apare câte o poză cu oameni cu boli grave care fie îți întorc stomacul pe dos, fie te năucesc de durere și de groază. Și asta nu e tot. În mesaj apar încă 1000 de emailuri cu semnături de la diferite instituții și cu asigurarea că nu e virusat. În plus, te face să te simți lipsit de inimă dacă nu te înduioșezi și nu trimiți mai departe. 
Ce să mă mai înduioșez, când sunt oripilată de-a dreptul! 
Și nu, nu trimit mai departe. Nu pentru că nu m-a atins la inimă, ci tocmai de aia. Că nu mă face să mă simt mai bine dacă dau mai departe sau dacă dau like sau share pe pagina de fb (același tip de mesaj e și acolo), că nu folosește la nimic. Dacă tot apar poze cu oameni suferinzi care cică primesc nuștiucâți bani dacă dai like sau share, de ce nu apare nici unul să spună că a primit banii promiși și că le-a folosit ”expunerea” bolii? Pentru că totul e o minciună.
Mi se pare un abuz. 
Când întâlnesc un om bolnav este pentru că Dumnezeu are un plan cu mine și cu acel om bolnav, cu lumea. Este pentru a se înmulți dragostea între oameni, nu frica, nu groaza, ci tandrețea, iubirea. Mă folosesc eu în primul rând (cât de egoist sună, vai), îmi încălzește inima și mai topește un pic din gheața care se mai adună acolo, mă umanizează, și poate o bucată de pâine, o mângâiere, o rugăciune, o vorbă bună sau un pahar cu apă va fi o ușă mică deschisă spre cer pentru mine. Iar pentru acela va fi o binecuvântare. Numai Dumnezeu știe ce va fi sau este acolo unde se ajută oamenii între ei. 
Dar nu se va întâmpla nimic din toate astea la un clik, un like, un forward sau un share. Dimpotrivă. E doar un alt fel de adormire a conștiinței.
Ramona

Comentarii

teamadetrepte a spus…
Yahoo a declarat oficial că astfel de mesaje sunt escrocherii, ei nu fac astfel de donații care să încurajeze spamul.
Ramona a spus…
Mulțumesc. Ar trebui să dau câte un replay cu mesajul ăsta fiecărui email primit...
Maria a spus…
Da, chiar ar trebui.
Desi unii poate se vor supara. :-s
Prin forwardarea mesajelor de genul asta sunt fericiti numai spam-erii pentru ca au ocazia sa culeaga noi adrese de email.
Ramona a spus…
Așa e, Maria.
Azi am mai primit unul...
Angy a spus…
Eu nu dau mai departe, acel tip de mailuri...personal am sunat la cateva cazuri, unde era telefon, la cele mai multe nu mi-a raspuns nimeni niciodata, alte cazuri, care erau de urgenta,apareau daca dadem pe google, ca si cu cativa ani urma, au aparut, am mai sunat odata pentru un copilas, din Bucuresti internat la un anumit spital, care nu mai era de f. mult timp actual cazul...

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.