Treceți la conținutul principal

Cum am putea sublinia mai bine importanta poruncii acesteia a Decalogului?

Cum am putea sublinia mai bine importanta poruncii acesteia a Decalogului? ...Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie. (Iesire, 20-12)

O idee complet noua pentru mine primesc de la Parintele Rafail Noica. Parintele spune atat de clar: copilul se trage din parinti, nu la trecut, s-a tras, ci la prezent, se TRAGE: energia vietii care ne vine de la Dumnezeu ne vine prin parinti, indiferent cat de pacatosi sunt, morti sau vii, si de aceea trebuie sa ne cinstim parintii si strabunii, mamele si tatii. Asa a facut Dumnezeu lumea. Atat de clar si de important: in ura fata de parinti se ascunde moartea, taierea de la Izvorul Vietii. Neiertand parintii, copilul se zbate intr-o neputinta incredibila. Legatura cu parintii trebuie intregita. Vai celor abuzati de parinti, ca acolo rauvoitorul a patruns adanc la insasi radacina vietii. De aceea, noi toti cei abuzati intr-un fel sau altul de parinti, avem nevoie sa iertam incetisor, incetisor... Doamne, binecuvanteaza-ne pe noi si pe parintii nostri! Pune iertarea asternut inimilor noastre si calca, Mantuitorule, cu biruinta Invierii moartea si pacatele din noi, dandu-ne dezlegare cu dragostea si mila Ta, amin.
C.

***
Multumesc mult, om drag, pentru scurtul, dar zguduitorul tau mesaj! Si multumesc lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a facut nascand in Sfanta lui Biserica fii care ne devin Parinti pentru a ne calauzi pe Cale. E aici marea Taina a Bisericii, a lui Dumnezeu Viu si lucrator cu omul pana la sfarsitul veacurilor: aceea de a ne fi oferit nasterea din nou, nasterea din apa si din Duh, nasterea in Hristos Fiul lui Dumnezeu si Fiul omului.
Citim in Sfintele Evanghelii ca Dumnezeu Fiul le spune, uneori, ucenicilor Sai: fiilor, fiica... El, Fiul, devine Parinte in relatia noastra cu El. De aici, si noi, cei ce indraznim sa ne asumam pana la lucrare Taina infierii in Fiul, avem putinta si porunca sa devenim parinti in El, celor pe care ni-i incredinteaza pe Cale, chiar daca acestia ne sunt parinti dupa trup.
Iertarea parintilor nostri, binecuvantarea lor, ne vindeca sufletul si face iarasi posibila lucrarea poruncii cinstirii lor si a iubirii cu „iubirea (agape) cu care ne-a iubit El” mai intai.
Si, mergand mai departe cu gandul Parintelui, nasterea noastra in Hristos nu este ceva ce a avut loc, la Botez, ci o altoire ca vlastarul pe vita si o vesnica tragere a sevei de Viata din El. Trairea Botezului este viata noastra si asta inseamna o traire din si in Izvorul Vietii Care este Domnul. Aceasta tragere este implinirea fagaduintei Domnului facuta ucenicilor, si noua, ca „pe toti ii va trage la Sine” (cf. Ioan 12, 32). Din puterea si intelegerea pe care le primim prin aceasta nastere putem sa implinim, sa lucram mereu si mereu mai profund, porunca aceasta a Decalogului. Numai cu aceasta putere putem sa-i „uram”, sa ne lepadam de ei, sa-i iubim mai putin decat pe Domnul, fara a inceta sa-i cinstim intocmai cum ne cere Domnul in porunca Lui datatoare de viata!

Cu drag si recunostinta,
Maica Siluana

Va recomand sa cititi si aici:Porunca cinstirii părintilor. O întelegere mai adâncă.

Binecuvinteaza, Doamne, pe mama mea si pe tatal meu.

Comentarii

Calin a spus…
Hristos a Inviat, Ramona!

Cu adevarat minunate sunt Caile Lui. Uite si o prezentare mai detaliata.

http://calindragan.wordpress.com/2009/05/04/porunca-cinstirii-parinților-o-ințelegere-mai-adanca/

Multumim mult parintelui Rafail.
mmary a spus…
Dumnezeu sa va binecuvanteze..Ar fi bine daca cat mai multi copii ar citi aceste randuri,daca le-ar constientiza,daca ar invata sa-si iubeasca si sa isi respecte parintii,atat pe cei naturali si cu atat mai mult pe Parintele ceresc,pe Tatal nostru al tuturor...ar fi frumos daca am reusi sa trecem peste egoismul nostru,peste vointa noastra si am deveni suflete incandescente deschise catre iubirea divina,pe care sa o chemam sa locuiasca,sa sufere,sa ierte si sa iubeasca in noi...Lumina,pace si iubire pentru toti cei ce vor citi acest mesaj...si multe,multe binecuvantari...
Ramona a spus…
Adevarat a inviat!
Multumesc mult, Calin.
Ramona a spus…
Multumesc mmary.
E bun de citit pentru copii, pentru tineri, pentru oameni mari...pentru toti cei care sunt fii si fiice.

Dumnezeu sa te ajute la tot gandul bun.

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

Paraclisul Maicii Domnului

Rugăciunile începătoare:În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ…

Zece sfaturi despre cum să rămâi femeie între bărbaţi

I. O femeie care nu iubeşte este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeşte poate schimba Universul.

Nu te grăbi sa acţionezi în vremea dez-îndrăgostirii tale, pentru că toate alegerile tale vor fi oarbe şi îţi vor atrage răni greu de vindecat.

Bărbaţii văd femeia rănită de o despărţire, aşa cum vulturii văd animalul bolnav şi îl atacă. Teme-te să fii o jertfă pentru devoratorii de carne, pentru că eşti lăsată să desparţi pe fiu de tată şi pe tată de fiu, să alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rău pentru a pune ordine în lume. Nu uita că cel mai puternic bărbat poate fi îmblînzit doar de o femeie - fii tu cea care o va face.

Femeia are şansa de a alege o singură dată; dacă o ratează, obiectul alegerii devine ea.

Fii atentă să nu ajungi un lucru de umplut golul - pentru aceasta fii tu partea cea plină.

II. Dacă eşti o pasăre - păzeşte-ţi aripile, dacă eşti o căprioară - păzeşte-ţi picioarele.

Ceea ce crezi că ai mai bun în tine este slăbiciunea ta ş…