Treceți la conținutul principal

Moaştele Sfântului Ghelasie de la Râmeţ


Moaştele Sfântului Ghelasie* de la Râmeţ au fost primele moaşte pe care le-am sărutat direct, adică fără a săruta sticla care acoperă de obicei moaştele aşezate într-o raclă. A avut un impact puternic asupra mea.
Se întâmpla demult, cu ani în urmă, când mă aflam cu câţiva colegi şi cu un părinte profesor de la facultate, într-un pelerinaj prin ţară.

La Râmeţ m-au uimit mai întâi stâncile. O bătrânică ce şedea langa mine, în autocar (căci eram doar vreo cinci studenţi, în rest- credincioşii dintr-o parohie) mi-a spus că atunci când voi vedea multe stâni, să ştiu că ne apropiem de Râmeţ. Nu înţelgeam prea bine ce-mi spune. Mă aşteptam să vad ciobani cu stâna de oi, oricum era zonă de munte. Dar ea se referea la stânci. Iar cine a fost acolo ştie că mănăstirea are în jurul ei stânci imense. Nu mai văzusem aşa ceva.
Apoi m-au uimit Sfintele Moaşte. Am sărutat moaştele sfântului şi am simţit o mireasmă puternică. Era ca de mir, tămâie şi ceva în plus. O mireasmă cum nu mai simţisem. După un timp ştiu că am băut apă şi am simţit din nou mireasma aceea, foarte puternic.
Întâlnirea cu un sfântul Ghelasie mi-a rămas în suflet.

*Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet (sec. XIV)
Acest sfant din Muntii Apuseni a fost mai intai egumen la Manastirea Ramet. Apoi, ajungand episcop si arhiepiscop in Arhiepiscopia Geoagiului din Muntii Apuseni, a pastorit bine turma lui Hristos, aparand dreapta credinta cu fapta si cuvantul pana si-a dat obstescul sfarsit. Pentru viata sa aleasa, Sfantul Ierarh Ghelasie a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la 20 iunie 1992, cu zi de praznuire la 30 iunie.
In traditia locului se spune ca Sfantul ierarh Ghelasie avea 12 ucenici cu care impreuna se ruga, postea si savarsea Sfanta Liturghie cu mare osardie si frica de Dumnezeu. In toata saptamana nu primea mancare, indestulandu-se numai cu Sfintele Taine. Numai sambata si Duminica manca impreuna cu calugarii la trapeza manastirii. Pentru nevointa sa, el a dobandit darul facerii de minuni.
Capul sau binemirositor, descoperit in chip minunat si pastrat intr-o racla de lemn la Manastirea Ramet, savarseste si astazi tamaduiri si aduce mangaiere celor ce se roaga cu credinta Sfantului Ghelasie.
**

1. Odata, fiind cu ucenicii la adunat fan si fiind mare arsita, Cuviosul Ghelasie a cazut in genunchi la rugaciune. Apoi, insemnandu-se cu semnul crucii, a lovit cu toiagul in pamant, de unde a iesit un izvor de apa rece, care se vede pana astazi si este numit Fantana vladichii.
2. In traditie se spune ca atunci cand Sfantul Ghelasie a adormit intru Domnul, clopotele de la sapte biserici au inceput sa sune singure. Fiind plans de ucenici, a fost ingropat langa zidul bisericii de piatra si multi bolnavi se vindecau la mormantul lui.
3. Prin anul 1925, in timpul unor inundatii in zona manastirii Ramet, apele au scos la suprafata un craniu galben si bine mirositor, care a ocolit biserica de trei ori si s-a asezat pe fereastra altarului. Luandu-l cu evlavie, preotul de atunci l-a ingropat in partea dreapta a bisericii. Dar prin 1937-1938, apele au scos din nou la suprafata craniul, fara ca cineva sa stie a cui este.
Dupa o vreme a venit la manastire o femeie din Negresti-Oas, pe nume Maria. Aceasta, fiind bolnava de epilepsie, a avut o descoperire cum ca acel craniu este al Sfantului Ghelasie si are darul vindecarii. Parintii au savarsit Taina Sfantului Maslu pentru femeie si dupa ce ea s-a atins de capul sfantului, s-a vindecat de suferinta ei.
4. O femeie pe nume Elisabeta, din Albina-Timis, venind la Ramet si sarutand capul sfantului, s-a indoit de puterea lui. indata mana dreapta i s-a umplut de un miros greu si nu se mai putea inchina. Dupa trei zile de rugaciune in genunchi la moastele sfantului, sanatatea i-a revenit si mirosul a disparut.
5. Un sectar din Cacova-Alba, a venit la manastire paralizat, intr-un car cu boi. Dupa rugaciuni indelungate la moastele sfantului, a plecat acasa tamaduit, iar dupa aceasta s-a intors impreuna cu toata familia la ortodoxie.

Multe date despre manastire veţi afla de pe site-ul Manastirii Ramet .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ajutorul venit prin rugaciunea catre Maica Domnului

“Facă-se voia Ta”, mărturisim atunci când spunem rugăciunea “Tatăl nostru”, însă de multe ori ne gândim la voia noastră si, pentru ca realitatea nu se potriveşte-de cele mai multe ori- cu visele noastre, suferim cumplit si apar chiar gânduri de deznădejde...
Citind câteva marturii ale unor tineri care suferă pentru ca nu li s-au împlinit diferite vise de iubire, mi-am amintit de ceea ce spunea odată o prietenă. Mărturia ei, sper să fie de ajutor şi altora.
În adolescenţă vorbea cu un băiat, primul ei prieten. După un timp, acesta s-a despărţit de ea. Suferea sărăcuţa, căci îl iubise şi se gândise tot timpul că "el e alesul".
A început să se roage şi citea în fiecare zi Paraclisul Maicii Domnului. Este acolo o rugăciune care spune aşa: "necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum voieşti". Chiar daca ea mai plângea şi se gândea că poate se vor împăca, se ruga în continuare Maicii Domnului si isi punea nădejdea in ajutorul ei. Aşa s-a uşurat suferinţa ei si treptat şi-a r…

În mine e iadul, în mine e raiul...

În mine e iadul, în mine e raiul; lumina și întunericul, binele și răul, bucuria și durerea, isihia și haosul. Eu dau valoare la tot ceea ce este în jurul meu. De mine depinde dacă scormonesc în mizerie sau caut însetat opaițul de lumină din orice, din tine, din mine, din ei...

Nu învinovăți pe Dumnezeu, pe oameni, viața, pentru alegerile făcute cândva și pentru ce iese din tine, urât sau frumos.

Curaj! Bucură-te de viață!
"Prea tarziu" este doar ultima bătaie a inimii!...

Pr. Hrisostom Filipescu

Baia Mare, 9 decembrie, conferința: „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”

Asociația „Maramureș pentru Viață și Familie” vă invită să participați la conferința „Pruncul în pântecele mamei – cea mai mare minune din Univers”.
Invitat special: Claudiu Bălan, președintele Asociației „Ortodoxia Tinerilor”.

Conferința va avea loc în data de 9 decembrie, de la orele 17:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.